Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederland onderzoekt anti-walvisvaartactie

05 mrt 2008 | Nederland onderzoekt de toedracht van het incident gisteren tussen een in Nederland geregistreerd schip van de Sea Shepherd Conservation Society en een Japanse walvisvaarder maandag in de wateren bij Antarctica.

De Nederlandse regering is bezorgd over Japanse berichten dat drie bemanningsleden van de walvisvaarder hierbij letsel hebben opgelopen. Nederland heeft zowel Japan als de de Sea Shepherd Conservation Society om meer informatie over het incident gevraagd. Het is te vroeg om te concluderen dat er strafbare feiten zijn gepleegd. Maar mocht daar sprake van zijn, dan zal Nederland stappen nemen in lijn met de Nederlandse wetgeving.

Het actieschip van Sea Sheperd, de Steve Irwin, staat in het Nederlandse scheepsregister geregistreerd, en valt daarom onder de Nederlandse wetgeving. Nederland hecht aan de vrijheid van meningsuiting en het recht van demonstratie, ook op volle zee. Dit dient echter wel binnen de grenzen van het toelaatbare te gebeuren. Internationale en nationale wetgeving over de veiligheid op zee moet dan ook altijd worden gerespecteerd.

Nederland heeft de Sea Shepherd Conservation Society hier in juli vorig jaar al eens op gewezen. De organisatie heeft toen toegezegd de regels te respecteren. De Nederlandse regering roept opnieuw alle betrokken partijen op zich te onthouden van activiteiten die een risico kunnen vormen voor de veiligheid op zee.

De Nederlandse regering is geen voorstander van walvisvaart. Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft de Tweede Kamer in november laten weten dat Nederland zich inzet voor nieuwe, verbeterde en bindende afspraken in de Internationale Walvisvaart Commissie. Om de jacht tegen te gaan streeft de regering ernaar dat alle vangsten onder controle van de commissie komen.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl