GroenLinks

GroenLinks bezorgd over sluiting postkantoren

5 maart 2008

GroenLinks vindt dat staatssecretaris Heemskerk zich niet zomaar mag neerleggen bij de sluiting van alle 250 postkantoren in Nederland. Sluiting kost 1850 arbeidsplaatsen en gaat ten koste van de dienstverlening aan klanten. Kees Vendrik en Ineke van Gent vragen het kabinet daarom om met TNT Post en de Postbank in gesprek te gaan over deze massa-sluiting.

Inzet moet zijn dat de werknemers niet op straat komen te staan en dat dienstverlening aan de klanten in het hele land op peil blijft.

Vragen van de leden Vendrik en Van Gent (beiden GroenLinks) aan de staatssecretaris van Economische Zaken, ingediend 5 maart 2008, over het verdwijnen van de postkantoren


1. Heeft u kennis genomen van de aankondiging van TNT Post en de Postbank om alle 250 postkantoren te sluiten? Wat is uw reactie op dit voornemen?


2. Bent u met ons van mening dat TNT Post en de Postbank, als voormalige staatsbedrijven, niet winstmaximalisering voorop moeten stellen, maar juist de zorg voor hun klanten en werknemers? Zo nee, waarom niet?


3. Wat is uw oordeel over het feit dat, door deze massale sluiting, alle 1850 medewerkers van de postkantoren hun baan gaan verliezen? Bent u bereid u ervoor in te spannen dat deze mensen niet op straat komen te staan, maar bemiddeld worden van werk naar werk?


4. Bent u met ons van mening dat het personeelsbeleid van TNT Post herijkt moet worden en dat de werknemers meer centraal moeten komen te staan? Bent u bereid om in dit verband ook de leiding van TNT Post aan te spreken op het ontslag van postbestellers en de vervanging van hen door goedkopere postbezorgers?


5. Kunt u aangeven wat de gevolgen van deze massale sluiting zijn voor de klanten van de postkantoren? Garandeert u dat de diensten van Postbank en TNT Post, conform het wetsvoorstel Crone, ook in dunbevolkte gebieden beschikbaar blijven?


6. Ruimere openingstijden