Scholieren: schaalverkleining niet nodig

64% van de middelbare scholieren vindt de eigen school precies groot genoeg en 20% vindt de school zelfs te klein. Slechts 9% is van mening dat de eigen school te groot is. Een grote meerderheid van de scholieren is het dan ook niet eens met de door de meeste politieke partijen (m.u.v. PvdA) bepleitte schaalverkleining. Wat de scholieren betreft hoeven de schoolfusies niet te worden teruggedraaid.

Wel is het zo dat de leerlingen die hun school te groot vinden, vaak negatief zijn over het leerklimaat. Van hen voelt 15% zich onveilig op school, vindt 24% dat ze te weinig aandacht van leraren krijgen en gaat 35% met tegenzin naar school. Bij andere leerlingen zijn die percentages nog niet half zo hoog (respectievelijk 4%, 10% en 17%).

Dit blijkt uit een representatief onderzoek onder 843 scholieren dat in opdracht van de Stichting voor Persoonlijk Onderwijs door Qrius is uitgevoerd voor twee scholen in oprichting. Het gaat om de Isaac Beeckman Academie in Kapelle en het Tjalling Koopmans College in Tietjerksteradiel. Links: http://www.svpo.nl