Virtuele Oogarts innovatie in oogzorg

05/03/2008 12:25

Pearle Nederland

Virtuele Oogarts innovatie in oogzorg
Pearle eerste opticien waar applicatie zal worden toegepast

Soesterberg, 5 maart - Vanaf maart wordt de Virtuele Oogarts, een software tool met als doel tijdig oogproblemen te signaleren, ingezet bij Pearle Opticiens. In de vestigingen van de optiekketen doorloopt de bezoeker, indien nodig, na de standaard oogmeting samen met de opticien een aantal vragen over de aard en de ernst van aanwezige oogklachten. Aan de hand van de uitkomst kan worden bepaald of doorverwijzing naar een huisarts, orthoptist, optometrist of oogarts voor nader onderzoek wenselijk is. Pearle vindt het belangrijk dat naast een deskundige oogmeting, eventuele oogafwijkingen in een vroeg stadium worden gesignaleerd. VU medisch centrum (in Amsterdam) is nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van de Virtuele Oogarts. Zorgverzekeraar VGZ is verantwoordelijk voor de financiering.

De Virtuele Oogarts is een sofware applicatie bedacht door Oogarts Eric Feron. Hij merkte dat hij te vaak patiënten zag bij wie, indien de oogklachten in een eerder stadium zouden zijn gesignaleerd, deze eenvoudig verholpen hadden kunnen worden en dat deze patiënten helemaal niet op een wachtlijst terecht moesten komen voor een consult bij een oogarts. De Virtuele Oogarts bestaat uit een aantal gerichte vragen die onder begeleiding van de opticien worden beantwoord als aanvulling op standaard oogmeting, maar alleen wanneer er klachten zijn die daar aanleiding toe geven. Medicinfo bouwde de software nodig voor de Virtuele Oogarts.

Zorgverzekeraar VGZ en optiekketen Pearle zijn de eerste partijen in Nederland die gaan werken met de Virtuele Oogarts, met als doel de preventieve zorg op het gebied van oogheelkundige afwijkingen te verhogen. VU medisch centrum is als derdelijns instituut, waar de moeilijkste problemen voor behandeling terecht komen, geïnteresseerd in het zo snel mogelijk oplossen van de problemen van de patiënt, bij voorkeur zoveel mogelijk in zijn directe omgeving. Samen met Pearle Opticiens in de regio Amsterdam wordt door VUmc nader onderzoek verricht naar deze verwijsstromen.

Ontwikkeling
Verwachting is dat, mede door de toenemende vergrijzing in Nederland de vraag naar zorg alleen maar zal toenemen, een stijging die zal zorgen voor een hogere druk op de ziektekosten. Vooral het aantal mensen met een gezichtsstoornis zal leiden tot een verhoging van de zorgkosten (in 2003 behoorden gezichtsstoornissen al tot de ziektekosten met de meeste zorgkosten, 3,1% van het totaal). Voorspelling is dat het aantal mensen dat in contact komt met een oogarts in de periode 2005-2025 met 43,6% zal stijgen. Tegelijkertijd verwacht men in 2012 al een tekort van 157 oogartsen, mede door de genoemde vergrijzing.

Eerste lijn
Het inzetten van de Virtuele Oogarts biedt hulp bij signalering van oogproblemen zonder eerst een bezoek te brengen aan de huisarts. Alleen in de gevallen waarbij de uitkomst "niet pluis is" zal het advies worden gegeven via de huisarts een verwijzing voor een oogarts te krijgen. Hiermee fungeert een opticien dus binnen de zogenaamde eerste lijn en adviseert hij de huisarts direct bij diens taak als poortwachter. Uiteindelijk doel is het aantal onnodige verwijzingen naar oogartsen af te doen nemen en een behandeling te starten zodra dat medisch mogelijk en verantwoord is. Doorverwijzing zal op deze manier gerichter plaatsvinden, een gedachte die aansluit bij de taakherschikking zoals het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap en beleidsmakers dat voorstaan.

Daarnaast komt deze ontwikkeling tegemoet aan het streven van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap om in de toekomst niet alleen maar met meer oogartsen het hoofd te bieden aan de toenemende zorgvraag, maar ook door de eerste lijn met deskundigheid en goed advies te verstevigen. Voornemen is om eind 2008 de Virtuele Oogarts beschikbaar te hebben bij alle gediplomeerde opticiens die lid zijn van NUVO (Nederlandse Unie van Optiekbedrijven).

Ondersteuning VU medisch centrum
Naast Zorgverzekeraar VGZ en opticien keten Pearle ondersteunt ook VU medisch centrum de Virtuele Oogarts. Prof. P.J. Ringens, hoofd oogheelkunde van VUmc, heeft samen met Oogarts Feron aan de wieg gestaan van de Virtuele Oogarts. "Een stevige inbedding in een goed georganiseerde eerstelijns oogheelkundige zorg zal de taak van de regionale oogartsen en de verwijzing naar een academisch centrum alleen maar efficiënter maken; een dergelijk netwerk garandeert voor iedereen dat er op alle momenten op een eenvoudige, overzichtelijke en verantwoorde wijze toegang bestaat tot de meest geschikte hulpverlener voor het betreffende probleem", aldus Ringens. In samenwerking met Pearle wordt momenteel ook onderzoek verricht door de afdeling Oogheelkunde van VUmc om inzicht te krijgen in deze patiëntenstromen en te bezien hoe de Virtuele Oogarts hierbij faciliteert.

Over Pearle Opticiens
Optiekketen Pearle BV is met 2 miljoen klanten en 230 winkels marktleider in de Nederlandse optiekbranche. Pearle onderscheidt zich in de markt door de combinatie van vakkundige opticiens en scherpe prijzen. Het streven is naar een optimale klantgerichtheid en een zeer hoge servicegraad. Pearle Opticiens is de enige optiekketen in Nederland met een eigen productiefaciliteit voor brillenglazen. Het producten assortiment kenmerkt zich door een hoge kwaliteit voor een scherpe prijs.

Over Zorgverzekeraar VGZ
Zorgverzekeraar VGZ is een sociale zorgverzekeraar zonder winstdoelstelling. VGZ houdt de premies zo laag mogelijk en investeert in zorg van goede kwaliteit. VGZ heeft ruim 2 miljoen verzekerden en maakt onderdeel uit van de verzekeraarscombinatie Univé-VGZ-IZA-Trias (UVIT), goed voor bij elkaar 4,2 miljoen zorgverzekerden.

Over Vumc
VU medisch centrum heeft als kerntaken patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek en onderwijs & opleidingen. Zwaartepunten in zorg en onderzoek zijn: kanker en afweer, hersenen, bewegen, vitale functies en extramurale zorg. Jaarlijks worden 38.000 patiënten opgenomen (al dan niet in dagbehandeling), bezoeken ruim 300.000 patiënten de polikliniek en 40.000 de spoedeisende hulp. Ongeveer 2.000 geneeskunde studenten volgen het medisch onderwijs. De resultaten uit het wetenschappelijk onderzoek worden jaarlijks in ongeveer 2.000 wetenschappelijke publicaties en rapporten gepresenteerd, waaronder 100 promotie-onderzoeken.





http://www.pearle.nl