Gemeente Smallingerland


* | 2008

* | Maart

* | Advies Polderhoofdkanaal

Advies Polderhoofdkanaal

Ecologische maatregelen voorgesteld.

Het bureau Altenburg en Wymenga heeft een onafhankelijk advies opgesteld over de ecologie in het Polderhoofdkanaal. Dit is gebeurd in opdracht van de provincie Fryslân, de gemeenten Opsterland en Smallingerland in overleg met de Friese Milieufederatie en de Fryske Feriening foar Fjildbiology. In het advies wordt een extra pakket aan maatregelen voorgesteld dat enerzijds de natuurwaarden voldoende in stand houdt en anderzijds voldoende mogelijkheden biedt voor de watersport.

Het is nog niet bekend wat de kosten voor het pakket aan aanvullende maatregelen zullen zijn. Daarom hebben de betrokken overheden het rapport op dit moment voor kennisgeving aangenomen. In de komende maanden zullen de precieze kosten in beeld worden gebracht. Daarnaast lopen er op dit moment nog verschillende procedures en moet helder worden welke extra procedures nodig zijn in verband met de maatregelen uit het rapport. Het is de bedoeling om voor de zomer over deze zaken duidelijkheid te hebben.

Extra maatregelen
Voor de heropening van het Polderhoofdkanaal waren al verschillende maatregelen voorzien. Zo zou de route in 2008 en 2009 alleen van half mei tot half september open gesteld worden om buiten die periode een rustmoment voor de natuur te creëren. Andere voorwaarden waren onder andere monitoring van de natuurontwikkeling, aanpassing van de vaarsnelheid naar 6 km/u en de aanleg van een parallelle sloot van 1.5 km.

Het advies stelt onder andere als extra maatregelen het volgende voor:
- Aanleggen van vooroevers

- Beperking toegestane vaardiepte

- Optimalisatie van de oude Boorn-meanders ten westen van het Polderhoofdkanaal

- Optimalisatie van watergangen aan de noordkant van de Kraanlannen
- Aanleg van een nieuwe watergang op de zuidgrens van de Kraanlannen

Voor de uitvoering van de extra maatregelen is medewerking nodig van Staatsbosbeheer (voor de Boorn-meanders) en It Fryske Gea (voor de Kraanlannen).

Voor het hele rapport, klik hieronder (vanwege de omvang gesplitst in twee pdf's):
deel 1 (volgt)
deel 2