Provincie Overijssel

Gelderland en Overijssel trekken samen op: meer banen, meer investeringen

De samenwerking tussen de provincies Gelderland en Overijssel om meer innovatieve bedrijvigheid in Oost Nederland te realiseren heeft in 2007 zijn vruchten afgeworpen: 143 mln. aan investeringen in 54 projecten, waarvan 27 nieuwe vestigingen van bedrijven die de komende jaren naar verwachting 1900 arbeidsplaatsen op zullen leveren. Driekwart van de gerealiseerde projecten bevinden zich in de Oostnederlandse speerpuntbranches Food, Health en Technology, geconcentreerd rond de Oostnederlandse Universiteiten.

Opvallend is ook de grote belangstelling van buitenlandse bedrijven voor een vestiging in Oost Nederland. Maar liefst 25 van de 54 projecten betrof buitenlandse bedrijven, waaronder Chinese, Japanse, Engelse, Amerikaanse en Duitse bedrijven.

Dat blijkt uit de jaarlijkse investeringsbevorderingscijfers van Oost NV, de ontwikkelingsmaatschappij voor Oost Nederland. Oost NV is een uitvoeringsorganisatie van de provincies Gelderland en Overijssel en het ministerie van Economische Zaken en heeft de opdracht om hoogwaardige bedrijven te werven, te behouden, te matchen en uit te laten breiden in Gelderland en Overijssel.

"De laatste jaren is veel geïnvesteerd in samenwerking tussen overheden, bedrijfsleven en universiteiten om het Oostnederlandse innovatieklimaat te verbeteren. Het is fantastisch dat dit ondersteund wordt door de acquisitie van zoveel nieuwe en innovatieve bedrijven. Fijn om dit nu in de resultaten terug te zien", aldus Gelders gedeputeerde Marijke van Haaren.

Overijssels gedeputeerde Carry Abbenhues constateert dat Oost Nederland op de goede weg is. Abbenhues: "We sturen op werk, werk, werk. We willen meer banen realiseren door de concurrentiepositie van Oost-Nederland te versterken. Dat doen we door beter te worden waar we goed in zijn: het naar de markt brengen van onze hoogwaardige kennis op het gebied van Food, Health en Technology. Het zal op termijn een sneeuwbaleffect hebben naar onze dienstensector en de toeleveringsbedrijven: ook daar zal banengroei gerealiseerd worden."