Gemeente Castricum

Grote brand boerderij De Woude

Bij een brand op een boerderij op De Woude zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag ongeveer 70 koeien en 220 schapen om het leven gekomen. Twee schuren van de boerderij zijn in vlammen opgegaan. De brand brak rond 3.00 uur uit en is vrijwel zeker ontstaan door blikseminslag.

Binnen tien minuten ter plaatse

Binnen 10 minuten was de brandweer ter plaatse om de brand te blussen. Het betrof de blusboot uit Akersloot en twee tankautospuiten van Graft/De Rijp en de Schermer. Tegelijkertijd met de brandweer is het veerpont van De Woude gewaarschuwd, zodat deze klaar stond om de brandweerauto's over te varen. In totaal werd de brand door 50 brandweermensen bestreden.

Asbest

Bij de brand is asbest vrijgekomen. De verspreiding van de asbest beperkte zich tot een gebied van ongeveer 100 meter ten oosten van de boerderij. Dit gebied wordt momenteel door een gespecialiseerd bedrijf gesaneerd.

Kadavers

De ruiming van de dode dieren is inmiddels door een gespecialiseerd bedrijf gedaan. Hierbij werd men geassisteerd door de Dorpshulpverlening van De Woude. Ook de dorpsraad heeft veel hulp geboden. Voor de nazorg van de gedupeerden is slachtofferhulp ingeschakeld.