Unilever NV



Op 4 maart 2008 heeft Unilever R&D Vlaardingen het CoE Structured Emulsions geopend dat zich gaat focussen op het goede van natuurlijke oliën, gezondere keuzes, functionele voedingsmiddelen en kostenbesparingen op grondstoffen.

Innovatie op basis van natuurlijke voedingsstoffen

Dit wereldwijde technologiecentrum zal zich gaan richten op productontwikkeling voor margarines, spreads, mayonaise, saladedressings en roomalternatieven. Het centrum heeft drie locaties - Vlaardingen, Dijon (Frankrijk) en Englewood Cliffs (VS) - en biedt werk aan 225 R&D-professionals. Het Centre of Excellence (CoE) Structured Emulsions zal bijdragen aan Unilevers groei door nieuwe productinnovaties te ontwikkelen. Verder zal het CoE een bijdrage leveren aan Unilevers marge door tegenwicht te bieden aan de stijgende kosten van grondstoffen door middel van een slimmer gebruik van ingrediënten en het inzetten van nieuwe technologieën.

Het nieuwe R&D-centrum zal zich richten op de ontwikkeling van innovatieve producten op basis van de natuurlijke goede voedingsstoffen in oliën (bijvoorbeeld de essentiële vetzuren omega-3 en omega-6 en vitamines) en op 'gezondere keuzes' (bijvoorbeeld producten met zo min mogelijk verzadigd vet en transvet alsmede light-producten) en functionele voedingsmiddelen (producten met toegevoegde functionele ingrediënten die extra voordelen voor de gezondheid opleveren). Het centrum zal de totale kosten van ingrediënten in een product verminderen om de stijging van grondstofprijzen - bijvoorbeeld die van raapzaadolie - op te vangen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van alternatieve ingrediënten als citrusvezels en van nieuwe structureringstechnieken voor producten.

R&D van wereldklasse

Om deze innovaties en kostenbesparingen te kunnen leveren, zal het CoE Structured Emulsions streven naar de ontwikkeling van een technologische expertise van wereldklasse op het gebied van oliën en vetten en het maken van emulsies. Verder zal het centrum Unilevers Europese productontwikkelingscentrum voor Foodsolutions herbergen - producten en services voor de professionele keuken - en het Europese centrum voor verpakkingstechnologie gericht op de technologie en materialen voor verpakkingen in de vorm van kuipjes, bekers en glazen potten.

Carla Hilhorst, directeur van het nieuwe CoE: "Met de opening van ons Centre of Excellence Structured Emulsions zetten wij een R&D-capaciteit van wereldklasse neer die zal zorgen voor meer winnende innovaties voor Unilever wereldwijd. Met R&D-experts uit 20 landen beschikken wij over een diepgaande expertise en een breed perspectief, wat ons in staat stelt smakelijke, gezonde en praktische producten te ontwikkelen voor consumenten over de hele wereld."

Sculptuur van emulgatoren

De opening van het CoE op 4 maart eindigde met de onthulling van het hoogste sculptuur ter wereld gemaakt van emulgatoren, meer dan 3 meter hoog en 10 ton zwaar, ontworpen door het R&D-team samen met hun externe partners Danisco en Inaxi. De materiaalkeuze voor het sculptuur houdt verband met de expertise van het Centre of Excellence Structured Emulsions: een emulgator is een kleine, maar essentiële 'chaperonne' die water en olie samenbrengt, zodat er stabiele producten uit voort kunnen komen: emulsies, zoals margarine, dressings en roomalternatieven. Met deze onthulling werd op symbolische wijze de ambitie van het nieuwe R&D-centrum vormgegeven: 'wereldkampioen' te zijn in gestructureerde emulsies en de toepassingen daarvan in lekkere, gezonde en praktische voedingsmiddelen.

Over Unilever Foods R&D

Het Centre of Excellence Structured Emulsions maakt deel uit van Unilever Foods R&D.

In 2006 kondigde Unilever de herstructurering aan van haar Europese Foods R&D-organisatie om door middel van innovatie meer groei te bewerkstelligen.

De nieuwe Europese Foods R&D-organisatie is ontworpen vanuit de ambitie om de focus en kritieke massa te leveren die kan leiden tot duurzame gedifferentieerde innovaties voor de Europese en wereldwijde markt.

Ontwikkeling van nieuwe producten binnen Unilever Foods wordt geconcentreerd binnen zes wereldwijde Centres of Excellence. In elk van deze Centres of Excellence zal een differentiërende technische expertise worden ontwikkeld die breed kan worden toegepast in de innovatieportfolio: voor wereldwijde, regionale en lokale innovaties.

De zes wereldwijde Centres of Excellence zijn Structured Emulsions (Vlaardingen, Dijon/Frankrijk, Englewood Cliffs/VS), Dry Foods (Heilbronn/Duitsland), Liquid Foods (Poznan/Polen), Assembled Foods (Cisterna/Italië), Ice Foods (Colworth/VK en Caivano/Italië) en Drinks (Colworth/VK). Deze centra worden in de loop van 2008/begin 2009 geopend.

Unilever Foods R&D biedt wereldwijd werk aan 2800 R&D-professionals, werkzaam in vier wereldwijde onderzoekscentra, zes wereldwijde productontwikkelingscentra, twaalf regionale ontwikkelingscentra en in nationale implementatieteams in alle landen en landenorganisaties waar Unilever gevestigd is.