Gemeente Beverwijk


05-03-2008 Re-integratiebeleid Wet werk en bijstand 2008: meedoen door werk en zorg

Het Re-integratiebeleid Wet werk en bijstand 2008: meedoen door werk en zorg wordt ter vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden. Het beleid is in 2007 succesvol uitgevoerd en wordt in 2008 voortgezet.

Doel van het beleid
De gemeente streeft ernaar dat alle inwoners volwaardig kunnen meedoen in de lokale samenleving. De gemeente Beverwijk zet veel en verschillende instrumenten in om cliënten met een bijstandsuitkering, cliënten uit de Algemene nabestaanden wet (Anw-ers) en niet-uitkeringsgerechtigden te begeleiden naar werk. Indien dit (nog) niet mogelijk is, worden de cliënten begeleid naar andere vormen van participatie. De manier waarop dit gebeurt, staat beschreven in het Re-integratiebeleid Wet werk en bijstand (Wwb).

Re-integratiebeleid 2007
Het re-integratiebeleid van 2007 is geëvalueerd. Geconcludeerd kan worden dat het beleid in 2007 succesvol is uitgevoerd. Door een combinatie van het voorkomen van instroom in de bijstand en het stimuleren van uitstroom is het cliëntenbestand fors gedaald.In 2007 zijn, net als in 2006 veel van de cliënten die een uitkering ontvingen van de gemeente geplaatst op trajecten richting participatie of arbeid. Ook werd Work First succesvol ingezet. De gemeente Beverwijk hanteert het principe van werk boven inkomen. Iemand die een bijstandsuitkering aanvraagt wordt direct een baan aangeboden.

Re-integratiebeeld 2008 In 2008 wordt het gemeentelijk beleid voortgezet. Daarbij komt extra aandacht voor integrale klantbenadering. Met de komst van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en Wet Inburgering (WI) en modernisering van de Wet sociale werkvoorziening (WSW) is het mogelijk te komen tot die meer integrale aanpak. Door meer zicht op de cliënt is meer maatwerk mogelijk. Er kan flexibeler wordt ingespeeld op de wensen en kansen van de individuele cliënt. Integraal betekent ook dat bijvoorbeeld schuldhulp­verlening kan worden ingezet als onderdeel van een re-integratietraject.

Raadscommissie
Op 17 maart 2008 komt de raadscommissie, Onderwijs, Sociale Zaken, Cultuur en Welzijn, bijeen om het raadsbesluit aangaande het Re-integratiebeleid te bespreken. Deze commissievergadering begint om 19.30 uur in het Stadskantoor.