TNS NIPO

Foto

Publicaties over onderzoek i.s.m. RTL

5 maart 2008

Film Wilders: slecht idee, maar toch laten uitzenden

Bijna alle Nederlanders (98%) hebben iets gehoord over de film die Geert Wilders maakt waarin hij wil laten zien wat hij van de Koran vindt. Eind november 2007 vroegen we de Nederlanders ook naar de film die Wilders in de maak had en toen had 91 procent er iets van gehoord.

Maar liefst tweederde (65%) vindt het een slecht idee dat Wilders een film maakt waarin hij de tekst van de Koran ter discussie stelt. In november was dit ook al 65 procent1. Alleen Wilders' eigen achterban vindt het in meerderheid een goed idee (87%).

---

1 | Tweederde vindt film Wilders slecht idee

---

November 2007 Februari 2008 % % Heel goed idee 10 5 Tamelijk goed idee 18 26 Tamelijk slecht idee 22 29 Heel slecht idee 43 35 Geen mening 8 4
---

Iets meer dan de helft vindt dat film uitgezonden mag worden Iets meer dan de helft van alle Nederlanders (54%) vindt dat de film van Wilders film uitgezonden mag worden. Van degenen die de film een slecht idee vinden, zegt toch nog 36 procent dat de film moet mogen worden uitgezonden. Hoewel men dus overwegend niet blij is met de film.

Film zal verhoudingen moslims en niet-moslims doen verslechteren Driekwart (76%) van de Nederlanders denkt dat de film de verhoudingen tussen moslims en niet-moslims zal doen verslechteren. Dit was in november vorig jaar niet veel anders: toen dacht 74 procent dat de film de verhoudingen geen goed zou doen.

---

2 | Denkt u dat deze film de betrekkingen tussen moslims en niet-moslims in Nederland zal...

---

November 2007 Februari 2008
% %
Verbeteren 1 3
Verslechteren 74 76
Geen invloed 17 16
Weet niet 8 5

---

Tweederde verwacht Arabische boycots vanwege film De film zal de relatie tussen Nederland en de Arabische landen nog meer schade berokkenen, aldus de Nederlanders. Acht op de tien denken dat de film de betrekkingen zal doen verslechteren. In november vorig jaar dacht driekwart van de Nederlanders dit.

---

3 | Denkt u dat deze film de betrekkingen tussen Nederland en de Arabische landen zal...

---

November 2007 Februari 2008
% %
Verbeteren 1 1
Verslechteren 74 81
Geen invloed 17 15
Weet niet 8 2

---

Van degenen die denken dat de film zal leiden tot een verslechtering van de betrekkingen tussen Nederland en de Arabische landen, denkt 85 procent dat dit kan leiden tot boycots zoals ook het geval was met Denemarken naar aanleiding van de Deense cartoons van de profeet Mohammed. Van alle Nederlanders verwacht dus maar liefst 68 procent (zeker of waarschijnlijk) een dergelijke boycot. In november was dit nog 57 procent.

Bijna helft Nederlanders verwacht economische schade en extra risico burgers
Bijna de helft van alle Nederlanders (46%) verwacht dat de film van Wilders economische schade kan toebrengen aan de Nederlandse economie. In november 2007 was dit 49 procent (geen significant verschil). Eenzelfde verdeeldheid zien we op de vraag of men extra risico's voor de burgers in Nederland verwacht. Bijna de helft (47%) denkt van wel, een even grote groep (49%) denkt van niet. De overige vier procent weet het niet.

Een iets groter deel van de Nederlanders (50%) denkt dat Nederlandse militairen in Uruzgan extra risico's lopen door de film, 45 procent denkt van niet en vijf procent weet het niet.

Meerderheid vindt moreel appèl CDAers verstandig Meerdere CDA-politici hebben PVV-leider Wilders opgeroepen om de film niet uit te zenden. Dit vanwege de veiligheid voor de Nederlanders en de Nederlandse economie. Een meerderheid van de Nederlanders (56%) vindt het verstandig dat het CDA deze oproep aan Wilders doet. Drie op de tien (29%) vinden dat onverstandig en vijftien procent antwoordt hier neutraal. Vooral PVV-stemmers (69% onverstandig) en VVD-stemmers (56% onverstandig) vinden het onverstandig dat de CDA-politici deze oproep hebben gedaan.

1 29% en 35% telt op tot 64%, maar samen betreft het 65%.

C6359 | Methode: TNS NIPObase (CATI) | Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van RTL Nieuws. Het veldwerk vond plaats op 29 februari 2008. In totaal werden 600 personen van 18 jaar en ouder, behorend tot het Leven-in-Nederland-Forum, ondervraagd. De resultaten van het onderzoek zijn herwogen naar geslacht, leeftijd, opleiding, gezinsgrootte, regio, werkzaamheid en stemgedrag november 2006.

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO/RTL Nieuws vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Peter Kanne (tel: 020 522 59 24).
29% en 35% telt op tot 64%, maar samen betreft het 65%. | C6359 | © TNS NIPO | 29 februari 2008