Gemeente Lopik

Nieuws

Inwoners krijgen Multifunctioneel Centrum Lopik

Op 4 maart 2008 heeft de raad ingestemd met de nieuwbouw van een Multifunctioneel Centrum Lopik (MCL). Hiermee wordt een lange voorbereidingsfase van acht jaar beëindigd, die veel geduld en vertrouwen heeft gevraagd van alle betrokken partijen. Vanaf 2010 kunnen de inwoners van de gemeente Lopik gebruik maken van een multifunctioneel centrum dat fungeert als ontmoetingsruimte, gezondheidscentrum (met huisartsen, fysiotherapeuten, tandarts en apotheek) en een dorpshuis (met bibliotheek, kinderopvang en kegelbaan).
Aanvullend bedrag nodig voor realiseren gebouw

Nadat alle documenten zoals bestekken, tekeningen, bouwkundige, constructieve en technische adviezen klaar waren, is in december 2006 de Europese aanbesteding gestart. Dit is een verplichte procedure voor de overheid bij aanbesteding van een gebouw als het MCL (voormalige Wieleroord). Met de geselecteerde bedrijven zijn diverse gesprekken gevoerd, waarna een consortium bestaande uit een exploitant als hoofdaannemer plus een aannemer, op 7 december 2007 een aanbieding heeft uitgebracht. Met de opgestelde kostencalculatie was het voor het consortium duidelijk dat het niet kon voldoen aan de door de gemeenteraad gestelde kaders. Met de beschikbare middelen was het beoogde gebouw vanwege prijsontwikkelingen niet te realiseren. Op 15 januari 2008 heeft de raad het college gevraagd te onderzoeken hoe het extra benodigde bedrag bijeen kan worden gebracht. Hierbij gaf de raad aan dat de aanvullende financiering niet door de gemeente Lopik zal worden opgebracht, noch in de vorm van een eenmalige bijdrage, noch in de vorm van een jaarlijkse bijdrage.

Onderzoek door college

Het college heeft onderzocht welke maatschappelijke partijen onder welke voor-waarden deel willen nemen in het aanvullen van de ontbrekende middelen en welke gevolgen dit heeft voor de gemeente Lopik tijdens en na afloop van de geplande exploitatietermijn van 20 jaar. Tegelijkertijd is gekeken naar versobering van het oorspronkelijke ontwerp. In samenwerking met de provincie Utrecht wordt gezocht naar een aflossingsvrije lening van EUR 3.650.000,- tegen een lage rente met een looptijd van 20 jaar, waarbij de jaarlijkse rentekosten zullen worden betaald vanuit de exploitatie van het MCL.

Raadsvergadering 4 maart 2008

De raad heeft op 4 maart 2008 besloten de opdracht aan de aanbieder te verstrek-ken om een nieuw Multifunctioneel Centrum Lopik te realiseren. Er wordt een versobering in het oorspronkelijke plan aangebracht ten bedrage van EUR 610.000,-. Tijdens de raadsvergadering bood het stichtingsbestuur van het voormalige Wieleroord een bedrag van EUR 100.000,- aan als bijdrage voor het realiseren van de kelder. Een mogelijkheid tot versobering van het gebouw was namelijk het schrappen van de kelder. Mede dankzij dit bedrag zullen de kegelvereniging en inwoners weer gebruik kunnen maken van een kegelbaan in Lopik.

De raad heeft enkele voorwaarden gesteld, waaronder een jaarlijkse accountantsverklaring voor de exploitatie, een financiële prikkel voor de exploitant om meer omzet te genereren en toezicht door de gemeente op het onderhoud van het gebouw. Daarnaast moeten financiële meevallers worden gebruikt om de lening te verlagen. Het college zal maandelijks rapporteren over de voortgang.

De sloop van het voormalige Wieleroord zal op korte termijn plaatsvinden, in combinatie met de sloop van enkele gebouwen op het voormalige MOB-complex Jaarsveld.

MCL in 2010 gereed

Met dit besluit wordt een voorbereidingfase van acht jaar afgerond. Een lange periode waarin veel geduld en vertrouwen is gevraagd van alle betrokken partijen, waaronder klankbordgroepleden en toekomstige huurders van het MCL. Naar verwachting zal de bouw van het MCL nog dit jaar starten. Inwoners van de gemeente Lopik kunnen vanaf 2010 gebruik maken van een multifunctioneel centrum dat fungeert als ontmoetingsruimte, gezondheidscentrum (met huisartsen, fysiotherapeuten, tandarts en apotheek) en een dorpshuis (met bibliotheek, kinderopvang en kegelbaan).