Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Hotspotaanpak: panden opknappen

In het kader van de hotspotaanpak startte de deelgemeente in 2005 met de aanpak van het blok Beukelaarsstraat- Beijerlandsestraat- West-Varkenoordseweg en in de Beijerkop Oost (Beijerlandselaan- Slaghekstraat- Beverstraat).

Steigers in de straat
Met enige vertraging komt de uitvoering nu eindelijk op gang: nog voor de zomer staan er steigers in de straat; eind 2008 moeten alle particuliere panden in het Beukelaarsblok en de Beijerkop Oost zijn opgeknapt.

Panden aankopen
Bij de hotspotaanpak koopt de gemeente vaak panden aan. Aanvankelijk werden die in opdracht van de gemeente opgeknapt en dan verkocht. Verkopen blijkt echter niet makkelijk te zijn. Zo staan West-Varkenoordseweg 113, 125 en 135 al weer een tijdje te koop (kijk op de site van Indestad Makelaars als u geĂŻnteresseerd bent).

169-klushuizen
Verkoop van aangekochte panden voor een lagere prijs met de verplichting om ze op te knappen en er zelf te gaan wonen, lukt veel beter. Dat project wordt 169-klushuizen genoemd.

Stand van zaken
In het Beukelaarsblok worden uiteindelijk zon 20 panden als klushuis verkocht. In de Beijerkop Oost gaat het om 3 panden. Aan de Beukelaarsstraat wonen de eerste drie families in een prachtig opgeknapt klushuis. Aan andere huizen wordt hard gewerkt. Ook de hoge panden op nummer 72 en 74 staan voor de zomer in de steigers.

Plan van aanpak
De 3e groep klussers is bezig met het maken van een plan van aanpak. Halverwege 2009 zal de helft van het Beukelaarsblok bewoond zijn door een nieuwe groep enthousiaste mensen.

Sloop
Begin 2006 zijn de panden op het puntje van het Beukelaarsblok, die elkaar aan de achterzijde bijna raakten, afgebroken. Daarna is onderzocht wat er aan vervuiling in de bodem zat.

Verontreiniging
Omdat er garages in de panden aan de West-Varkenoordseweg zaten, was mobiele verontreiniging (olie dus) te verwachten. Die verontreiniging is er inderdaad aangetroffen. De olie is ook onder de West-Varkenoordseweg terecht gekomen.

Saneringsplan
Er is een saneringsplan gemaakt, waarvoor de weg opengebroken moet worden en kabels en leidingen verlegd. Een lastige klus, die de komende maanden wordt opgepakt. Als de grond gesaneerd is, kan er weer gebouwd worden.

Grondgebonden woningen
Woonstad, zoals WoningBedrijf Rotterdam tegenwoordig heet, is bezig met een plan. Er wordt gedacht aan grondgebonden woningen. De nieuwbouw moet aansluiten bij de bestaande bebouwing.

(foto: In februari 2006 zijn de panden op het puntje van het Beukelaarsblok, die elkaar aan de achterzijde bijna raakten, afgebroken..)