Gemeente Lelystad

Wijkmonitor: Boswijk-Noord en De Landerijen bij betere buurten

Het gaat goed met het Lelystadse stadsdeel Zuidoost. Dat blijkt uit de recent verschenen wijkmonitor. In stadsdeel Zuidoost liggen de wijken Boswijk (Noord en Zuid), Waterwijk en De Landerijen.

Uit de vele analyses volgt de algemene conclusie dat de buurten Boswijk-Noord en De Landerijen tot de betere van Lelystad horen. De buurten Boswijk-Zuid en Waterwijk krijgen een minder gunstige beoordeling, maar de situatie in deze buurten is de laatste jaren wel vooruit gegaan.

Wijkmonitor

Wijkmonitoren worden door de afdeling Onderzoek & Statistiek van de gemeente opgesteld om aan te geven hoe de afzonderlijke woonwijken er voor staan. Waar gaat het goed en waar niet, vergeleken met elders in de stad. En: hoe ontwikkelt de wijk zich de laatste jaren? Uitgebreide informatie wordt in de rapportages gegeven over de voorzieningen in de wijken, de leefsituatie en de meningen van de wijkbewoners, de economische ontwikkelingen en de veiligheid.

Betere score

Voor de analyse is het stadsdeel Zuidoost in vier gebieden verdeeld: Boswijk-Noord, Boswijk-Zuid, Waterwijk en De Landerijen. Hoewel Waterwijk minder dan gemiddeld wordt beoordeeld, scoort het nu ook volgens de eigen bewoners op veel punten beter dan voorheen.

Verbeteringen en aandachtspunten

In Boswijk-Zuid zijn de verbeteringen in fysieke voorzieningen, de sociale samenhang en veiligheid minder aantoonbaar. Wel is de leefsituatie aanzienlijk verbeterd met meer zelfredzaamheid onder de inwoners. In de betere buurten van het stadsdeel zijn in het algemeen weinig opvallende ontwikkelingen: in Boswijk-Noord verdienen de demografische veranderingen in verband met de vergrijzing meer aandacht; in De Landerijen zijn er ondertussen meer veiligheidsproblemen ontstaan.

Belangrijkste buurtprobleem: parkeren

Bij een recente peiling blijkt de parkeerproblematiek het meest door inwoners genoemd als belangrijkste buurtprobleem dat met voorrang moet worden aangepakt. Onder inwoners van De Landerijen wordt eerder op de algemene verkeersproblematiek gewezen. Andere veel genoemde problemen door stadsdeelbewoners zijn de groenvoorzieningen, het zwerfvuil en de aanwezigheid van hangjongeren.

Wijkontwikkelingsplan

De gemeente is bezig om nog dit jaar voor stadsdeel Zuidoost een wijkontwikkelingsplan op te stellen. De bevindingen uit de wijkmonitor zullen daarbij worden gebruikt, o.a. in gesprekken met (professionele) sleutelfiguren en met wijkraad/wijkbewoners. Vanuit een gedeelde overeenstemming wat betreft de problemen en potenties van het stadsdeel kan het wijkontwikkelingsplan dan verder vorm worden gegeven.

Volledige uitkomsten

De volledige uitkomsten van Wijkmonitor Lelystad Zuidoost 2007 heeft de gemeente gepubliceerd op de gemeentelijke website. De paginas met gemeentelijke onderzoeksresultaten zijn rechtstreeks te benaderen via:
* www.os.lelystad.nl

---