Guinee-Bissau: Mariama is de beste 05 maart 2008, Cassaca - Zoals zoveel meisjes in Guinee-Bissau leidt de tienjarige Mariama Sambu een druk leven. Ze staat elke morgen om zes uur op om mee te helpen in het huishouden. Mariama woont in een huis met achttien mensen, dus er is elke dag veel te doen.

Mariama (staand) is in korte tijd uitgegroeid tot een van de beste leerlingen van haar school. Foto: Unicef
Mariama (staand) is in korte tijd uitgegroeid tot een van de beste leerlingen van haar school. Foto: Unicef

Haar huis heeft een aarden vloer, muren van gedroogde modder en een golfplaten dak. Stromend water en elektriciteit zijn er niet en ze loopt daarom elke dag naar een waterpomp in de buurt, die met hulp van Unicef is aangelegd. Vóór de aanleg van de pomp moest ze twee kilometer lopen om water te halen, waardoor ze maar weinig tijd over had om haar lessen voor school voor te bereiden.

Dankzij de pomp vlakbij haar huis kan Mariama nu wel haar huiswerk maken, waardoor ze in korte tijd is uitgegroeid tot een van de beste leerlingen van haar school. Ze hoopt dat ze na de basisschool kan doorleren. "Ik wil onderwijzeres worden, zodat ik mijn moeder en vader kan helpen. Dan krijgen we een wat makkelijker leven."

Les in het Portugees
Unicef helpt meisjes als Mariama, om ervoor te zorgen dat ze het goed doen op school. Daarvoor worden onderwijzers getraind. De meerderheid van de onderwijzers in Guinee-Bissau heeft nooit een formele opleiding gehad, terwijl ze wel alle zeilen moeten bijzetten om hun leerlingen de lesstof bij te brengen. Dat ligt aan de voertaal op school. Die is Portugees, terwijl de kinderen vaak van huis uit een andere taal spreken. Mossa Kieta, directeur van de school van Mariama: "De onderwijzers hebben een lastige taak, maar dankzij de training van Unicef lukt het."

Mariama maakt haar huiswerk. Foto: Unicef Mariama maakt haar huiswerk. Foto: Unicef

Unicef begon in 2006 met het opleiden van onderwijzers en Kieta ziet dat dit zijn vruchten afwerpt. "De kinderen leren sneller en ik ben er trots op dat ze de lesstof volledig begrijpen en in hun dagelijks leven kunnen toepassen."

Kindvriendelijk onderwijs Vorig jaar heeft Unicef niet alleen onderwijzers getraind. 55 scholen op het platteland zijn voorzien van onder meer nieuwe onderwijsmaterialen, toiletten en schoolbanken. In totaal profiteren 12.000 kinderen hiervan. Unicef doet dit om het bieden van kindvriendelijk onderwijs te stimuleren, zodat kinderen niet alleen naar school gaan maar hun opleiding ook daadwerkelijk afmaken. Daarnaast wil Unicef in gemeenschappen de boodschap overbrengen dat zowel jongens als meisjes recht hebben op onderwijs.