Gemeente Smallingerland


* | 2008

* | Maart

* | Leningen voor starters woningmarkt

Leningen voor starters woningmarkt

Voorstel komt in april in de gemeenteraad.

Het college van burgemeester en wethouders wil het voor starters op de woningmarkt makkelijker maken om een huis te kopen, ook met een bescheiden inkomen. Een voorstel hierover wordt in de komende raadsvergadering besproken. Als de raad in april akkoord gaat met een dergelijke regeling worden de kosten voor de gemeente en de werkwijze verder uitgewerkt en kan het moment worden bepaald waarop de regeling ingaat.

Wat is een starterslening en voor wie is zo'n regeling bestemd? Mensen, die voor het eerst een huis willen kopen, maar net te weinig verdienen of geen eigen geld hebben, kunnen zo'n starterslening aanvragen. Een voorbeeld, een jong stel wil een woning kopen van EUR 180.000 maar krijgt maar een hypotheek van EUR 160.000. Dan is er een gat van EUR 20.000. Voor dat gat is er dan een starterslening, als een soort extra hypotheek. Het is niet van belang of de koper een huurhuis achterlaat, hier of elders. Ook of het een nieuwbouwhuis of een bewoond huis is, maakt niet uit. De aanvrager van een starterslening moet jonger dan 40 jaar zijn.

Het voorstel aan de raad is het instellen van een ruime regeling, waarbij ook mensen buiten de gemeente een woning in Smallingerland kunnen kopen. Het huis mag inclusief alle kosten maximaal EUR 200.000 kosten en de lening kan maximaal EUR 30.000 bedragen met een looptijd van 30 jaar, waarvan de eerste drie jaar rentevrij zijn. De ervaring elders in Nederland leert dat vaak na die drie jaar de lening geheel of grotendeels wordt afgelost.