CDA

Europese Commissie erkent roamingprobleem grensbewoners

De tarieven voor bellen in het buitenland ('roamen') zijn sinds de invoering van het 'Eurotarief' in het najaar van 2007 flink gedaald.

Grensbewoners ondervinden echter nog steeds veel hinder van het fenomeen onvrijwillige roaming. Dat wil zeggen dat hoewel men zich in het eigen land bevindt, de gsm toch overschakelt naar een buitenlands netwerk. "Dit is onnodig en leidt tot hoge rekeningen en veel irritatie", aldus Lambert van Nistelrooij, woordvoeder Telecom voor de CDA-fractie in het Europees Parlement. "In antwoord op mijn vraag hierover heeft de Europese Commissie gisteren aangegeven dit probleem te onderschrijven".

Tot nu toe liet de Commissie oplossingen voor onvrijwillige roaming over aan vrijwillige akkooren tussen operatoren. De Europese Commissie bestudeert momenteel de op 17 januari jl. gepubliceerde bevindingen van de European Regulators Group (ERG) over onvrijwillig roamen in grensstreken. De Commissie zal dit onderwerp bij de nationale regelgevende instanties en de operatoren aan de orde stellen en vragen welke stappen zij nemen. Enkele operatoren gaven reeds aan Van Nistelrooij te kennen dat zij onvrijwillige roaming zullen bekijken.

In juli 2008 zal de ERG nogmaals een rapport over deze kwestie uitbrengen. Dan zal de Europese Commissie conclusies trekken in haar eindejaarsverslag aan het Europees Parlement en de Raad.

Als de situatie van onvrijwillige roaming niet is verbeterd, wil Van Nistelrooij dat de Commissie daarna stappen voorstelt om de operatoren te dwingen het probleem aan te pakken.