Gemeente Alkemade


Randstad 380 kV-verbinding ter inzage

07-03-2008

Begin januari 2008 is de behandeling van de planologische kernbeslissing Randstad 380 kV in de Tweede en de Eerste Kamer afgerond. Beide kamers zijn akkoord gegaan met het plan voor een verbinding tussen Wateringen en Zoetermeer (Zuidring) en tussen Zoetermeer en Beverwijk (Noordring); de zogenoemde Randstad 380 kV-verbinding (zie www.randstad380kv.nl). TenneT gaat de verbinding bouwen en onderhouden.

Een nieuwe verbinding komt er niet zomaar. Hieraan gaat een proces vooraf waarbij iedereen volgens een vaste procedure op verschillende momenten kan inspreken. In het Tweede Structuurschema Elektriciteitsvoorziening (SEV II) staat welke hoogspanningsverbindingen van 220 kV en meer er de komende jaren gebouwd mogen worden. De Randstad 380 kV verbinding moet aan deze lijst worden toegevoegd, hiervoor moet het SEV II dus worden veranderd. Dat gebeurt via de procedure van een planologische kernbeslissing (pkb-procedure). Het laatste deel van de pkb, deel 4, is het plan zoals het door de Eerste Kamer is goedgekeurd. Pkb 4 ligt vanaf 28 februari ter inzage in het gemeentehuis van Alkemade.

Doordat de pkb Randstad 380 kV is aangenomen, kan het vervolgtraject van de Zuidring volgens planning doorgaan. Binnenkort wordt het MER voor de Zuidring afgerond en wordt het ontwerp-tracébesluit opgesteld. Dit ontwerp komt vervolgens in augustus ter inzage en daarop kan iedereen inspreken. Voordat hierover een besluit wordt genomen stuurt de minister van Economische Zaken de uitkomsten van het MER aan de Tweede Kamer. Het tracébesluit voor de Noordring (waar Alkemade en Jacobswoude onder vallen) volgt in een latere fase.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw Radema van de gemeente, tel. (071) 332 72 03 of via het algemene e-mailadres van de gemeente.