Vlaamse Overheid

gewijzigde verkeerssituatie

A3 (E40)-N25 afrittencomplex Haasrode: gewijzigde verkeerssituatie

Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid

woensdag 5 maart 2008

De werkzaamheden aan het afrittencomplex van de E40 in Haasrode vorderen goed. De afrit voor het verkeer dat vanuit Luik komt, wordt vanaf 14 maart opnieuw opengesteld. Ook voor het verkeer dat vanuit Brussel komt, zullen er enkele wijzigingen optreden: vanaf 17 maart zal het plaatselijk maar twee rijstroken kunnen gebruiken. Begin mei zal de oprit van de N25 naar Luik opengesteld worden. Op dat moment zullen er geen omleidingen via de N3 meer van kracht zijn.

De status van de werkzaamheden is als volgt:
- De aanleg van de nieuwe verkeerslus (ontdubbelde afrit voor het verkeer dat van Brussel komt en verplaatste oprit naar Luik) is al ver gevorderd.

- De werkzaamheden van de nutsmaatschappijen zijn vrijwel voltooid: van de 1400 meter rioleringen is al meer dan duizend meter aangelegd.
- Het spaarbekken werd gereinigd en opgewaardeerd en er werden twee pompputten gebouwd.

- De werkzaamheden aan een van de twee fietserstunnels vorderen goed, en ook een deel van de rotonde op de N25 is al aangelegd.

Als op 14 maart de afrit voor het verkeer vanuit Luik opnieuw opengesteld wordt, kan de omleiding via de N3 - Tiensesteenweg in de richting van Leuven, opgeheven worden. Vanaf begin mei zal ook de oprit van de N25 (Meerdaalboslaan) in de richting van Luik opnieuw opengesteld worden. Tegelijk wordt de omleiding via de Tiensesteenweg, richting Tienen, opgeheven.

Tegen begin mei zou de rijstrook in de richting van Leuven afgewerkt moeten zijn. Het verkeer op de N25 tussen de kilometerpunten 2,8 en 3,4, dat momenteel de rijstrook in de richting van Blanden gebruikt, zal dan weer normaal kunnen rijden. Dat is nodig om de andere helft van de weg- en rioleringswerkzaamheden op de Meerdaalboslaan te kunnen uitvoeren.

Op dat moment zal er geen omleiding meer van kracht zijn. Om veiligheidsredenen zullen er wel wat omrijbewegingen ingesteld worden. Zo zal het verkeer vanuit Blanden (N25) dat de oprit richting Brussel wil nemen, verder moeten rijden tot aan een tijdelijke rotonde ter hoogte van de Ambachtenlaan, en daar rechtsomkeert moeten maken. Het verkeer dat vanuit Leuven komt en dat de oprit richting Luik wil nemen, zal verder moeten rijden naar de tijdelijke rotonde aan de Duivenstraat, waar het rechtsomkeert moet maken.

Het verkeer dat vanuit Brussel komt en de afrit wil nemen, zal dat via de nieuwe verkeerslus moeten doen en zal dus in de richting van de Ambachtenlaan moeten rijden. Het verkeer naar Blanden zal hier rechtsomkeert moeten maken.

Ten slotte zal alle verkeer dat van Luik komt en de afrit wil nemen, ook de N25 in de richting van Leuven moeten volgen tot aan de Ambachtenlaan. Het verkeer naar Blanden zal bij de Ambachtenlaan dan rechtsomkeert kunnen maken.

De omrijbeweging voor verkeer dat de oprit naar Brussel wil nemen, zal voor de meeste verkeershinder zorgen. De aannemer zal alles in het werk stellen om de definitieve rotonde op de N25, de aansluiting van de definitieve oprit en de onderliggende fietserstunnel tegen half juli af te werken, zodat de oprit naar Brussel opnieuw zonder hinder in gebruik kan worden genomen.

De omleiding voor fietsers langs de N25 blijft van kracht.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Ir. Frans Venstermans, Agentschap Infrastructuur, Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant
Tel: 02 257 23 00
Fax: 02 257 23 80
Email: wegen.vlaamsbrabant@vlaanderen.be