Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070813710

Vragen van het lid Jasper van Dijk (SP) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over kritiek op de dynamisering van de onderzoeksfinanciering. (Ingezonden 5 maart 2008)


1
Wat is uw oordeel over het bericht "Alle drie TU's hekelen beleid minister Plasterk" met betrekking tot de dynamisering van de onderzoeksfinanciering? 1)


2
Hoe oordeelt u over de uitspraak van de scheidend voorzitter van de TU 2) Delft (Hans van Luijk) dat er geen enkele consistentie in het hoger onderwijsbeleid zit en dat men vanwege de 'speeltjes' van bewindslieden geen langdurig beleid kan voeren? Is dit voor u aanleiding om uw beleid te heroverwegen?


3
Is het waar dat u de adviezen met de strekking dat onderzoeksfinanciering wel gedynamiseerd mag worden, mits daar extra geld voor beschikbaar komt, niet heeft opgevolgd? Zo ja, bent u het eens dat de overheveling van 100 miljoen vanwege de dynamisering in één óf drie jaar, een keuze tussen twee kwaden was?


4
Hoe verhoudt uw idee over de kenniseconomie zich tot het feit dat er 33 miljoen bij de TU's wordt weggehaald, waardoor er op 'de grote onderzoekslabs' moet worden bezuinigd?


5
Bent u bereid de dynamisering van de onderzoeksfinanciering te heroverwegen, aangezien het geld op een 'onvoorspelbare manier' aan bepaalde onderzoekers wordt toebedeeld, wat 'rampzalig voor de rest van de universiteit' is?


6
Kunt u zich voorstellen dat betrokkenen uw beleid als 'zelfgenoegzaam' typeren?


7
Wilt u deze vragen (en mijn eerdere vragen over het Innovatieplatform) vóór 12 maart beantwoorden vanwege het Algemeen Overleg over onderzoeksbeleid dat op die dag gepland is?


1) de Volkskrant, 1 maart 2008

2) TU: Technische Universiteit