Gemeente 's-Hertogenbosch

05-03-2008
Evenementen in 2008

De evenementenkalender 2008 biedt een overzicht van de evenementen die ´s Hertogenbosch rijk is. Komend jaar zijn er ongeveer 130 evenementen. Ongeveer 40 daarvan vinden plaats in de openbare ruimte van de binnenstad, vooral op de Uilenburg, Markt en Parade.

De kalender is een interessante wegwijzer om kennis te maken met de diverse evenementen. Omdat tal van initiatieven zich pas in de loop van het jaar ontwikkelen, is de kalender echter niet compleet.

Parade: evenemententerrein en ontmoetingsplek
De belangstelling om op de Parade evenementen is, zoals voorzien, door het autovrij maken in populariteit toegenomen. Dit is een gunstige ontwikkeling mits de overlast van vooral geluid aanvaardbaar blijft. De Parade is zowel een evenementterrein als een openbare ontmoetingsplek, een plek die een beleving van ruimte geeft en een plek voor momenten van stilte. Om hier evenwicht in te creëren heeft het college een aantal uitgangspunten met betrekking tot geluid opgesteld:


- Het aantal geluidsevenementen wordt beperkt tot maximaal 12 per jaar.

- Er zijn nooit meer dan twee geluidsevenementen per maand.
- Op zaterdag en zondag wordt vóór 13.30 uur geen versterkt geluid toegestaan.

- De kalender wordt met de parochie binnenstad besproken om geen conflicten te laten ontstaan tussen activiteiten in de St.-Jan en geluidsevenementen op het plein.

- Via de evenementenvergunning wordt sterk gestuurd op geluid (podiumopstelling en preventief controleren van afstelling geluidstechniek).

- Vooraf wordt aan de organisatoren meegedeeld dat bij niet nakoming van de geluidsvoorschriften het volgende jaar geen vergunning meer wordt verleend.

Markt: na herinrichting stuk aantrekkelijker
De Markt krijgt een volledig nieuwe bestrating. Het wordt een prachtig plein dat straks weer als decor dient voor vele evenementen. Als de werkzaamheden zijn afgerond biedt de markt als evenemententerrein meer dan voorheen. De bussen rijden niet meer over het plein, het marktveld is groter en door de facilitaire voorzieningen zijn beter. In 2008 is er nog ruimte voor evenementen als de werkzaamheden dit mogelijk maken.

Uilenburg: beperking geluidsevenementen
In 2008 vinden alleen de geluidsevenementen Koninginnenacht, Koninginnedag, Hemelvaart (29 april t/m 1 mei) en Jazz in Duketown (9 t/m 12 mei) plaats op Uilenburg. In 2007 heeft de Uilenburg te maken gehad met meerdere geluidsevenementen met podia in de Karrenstraat en in de Korenbrugstraat. Een aantal bewoners is hierover eind 2007 in gesprek geweest met de gemeente. De bewoners zijn er niet op uit om alle geluidsevenementen te weren maar vragen wel om beperking van het aantal en een betere handhaving van de voorschriften.

De circa 100 buurt- en straatfeesten zijn niet opgenomen in de kalender. Het Bossche Broek is niet beschikbaar voor evenementen. De Casinotuin wordt alleen gebruikt door Theaterfestival Boulevard. Trix in de Mix op Koninginnedag vindt op een andere locatie plaats. Voor alle evenementen geldt dat er nog een vergunning moet nog worden verleend om zaken als veiligheid en (geluids-)overlast te toetsen.

Kijk op deze website onder Toerisme en Vrije Tijd - Evenementen