Nederlandse Politiebond


NPB VERWERPT DERDE CAO-BOD MINISTER TER HORST EN BESPREEKT NIEUWE ACTIEPLANNEN

De bondsraad van de NPB heeft unaniem het eindbod van minister Ter Horst verworpen. Dit gebeurde nadat uit een ledenpeiling was gebleken dat 91 procent van de NPB-leden dit CAO-bod niet ziet zitten en 88 procent bereid is voor een beter bod desnoods langdurig in actie te willen komen.

Aan de ledenpeiling werd deelgenomen door in totaal 9433 NPB-leden, wat neerkomt op een respons van 43 procent.

Op de stemkaart stonden twee vragen:

1. Moet de NPB het CAO-bod van minister Ter Horst van woensdag 23 februari aannemen?

2. Bent u bereid om voor een beter CAO-bod zo nodig langdurig in actie te komen als u daartoe door de bond wordt opgeroepen?

De respondenten antwoordden als volgt:


* Niet aannemen & bereid tot actie: 8134 (86 procent)


* Wel aannemen & NIET bereid tot actie: 603 (6,4 procent)


* Niet aannemen & NIET bereid tot actie: 409 (4,3 procent)


* Wel aannemen & bereid tot actie: 140 (1,5 procent)


* Alleen afwijzen CAO-bod ingevuld: 71 (0,8 procent)


* Alleen aannemen CAO-bod ingevuld: 55 (0,6 procent)


* Alleen bereid tot actie ingevuld: 7 (0,1 procent)


* Alleen NIET bereid tot actie ingevuld: 1 (0 procent)


* Ongeldig: 13 (0.1 procent)

Nadat de bondsraad vrij snel de knoop had doorgehakt over het afwijzen of aannemen van het derde CAO-bod van minister Ter Horst, werd langdurig gediscussieerd - tot 16.00 uur ´s middags om precies te zijn
- over onder andere de gemaakte plannen om de minister door middel van nieuwe acties tot een beter bod te dwingen. (Hoewel was afgesproken de uitkomst van de ledenpeiling pas naar buiten te brengen als ook de actieplannen waren besproken, bleek rond een uur of elf het afwijzingspercentage al te zijn opgedoken op nota bene de ACP-website!)

Ook werd zeer langdurig gesproken over het mandaat waarmee de NPB-afgevaardigden Hans van Duijn en Jan Willem van de Pol komende vrijdag aan tafel gaan zitten bij minister Ter Horst. Mochten er die dag nieuwe gesprekken met BZK op gang komen, dan worden de NPB-onderhandelaars geacht bijzonder weinig toe te geven op het minimumeisenpakket dat de NPB op 18 december vorig jaar heeft vastgesteld en waarvoor in januari zo intensief actie is gevoerd. De bondsraad liet er ook geen twijfel over bestaan dat het derde CAO-bod van minister Ter Horst unaniem werd afgewezen omdat het inhoudelijk veel te ver weg lag van de inhoud van dat NPB-eisenpakket - met name door de grote hoeveelheid incidentele beloningen en de onzekerheid over het jaar 2010.

Mocht het gesprek met minister Ter Horst weinig perspectief op een voor de NPB acceptabel CAO-akkoord blijken op te leveren, dan zal de NPB vol overgave beginnen aan nieuwe vakbondsacties. Daarbij wordt gestreefd naar organisatorische samenwerking met de andere politiebonden, zodat tijdens de acties één front kan worden gevormd.

Gepubliceerd op 05 maart 2008 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2008.