Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Regels met betrekking tot het beheer en gebruik van watersystemen (Waterwet 30 818)
TWEEDE NOTA VAN WIJZIGING

Het voorstel van wet wordt gewijzigd als volgt:

In artikel 5.3 wordt "op projectplannen van besturen van waterschappen tot aanleg of wijziging van waterstaatswerken, niet zijnde primaire waterkeringen" vervangen door: op projectplannen van besturen van waterschappen voor de aanleg of wijziging van andere waterkeringen dan primaire waterkeringen en op andere waterstaatswerken van bovenlokale betekenis die met spoed en op gecoördineerde wijze tot stand moeten worden gebracht.

Toelichting

Tijdens de plenaire behandeling van dit voorstel van wet in eerste termijn is aan de orde geweest hoe het toepassingsbereik van de projectprocedure op verantwoorde wijze kan worden ingekaderd in de wet. Daarbij heb ik indicatief als mogelijk criterium genoemd: in `noodzakelijke gevallen bij bovenlokale belangen'. Het element "bovenlokaal" ligt voor de hand, omdat de toepasselijkheid van de procedure wordt bepaald op provinciaal niveau. Wat betreft de noodzaak gaat het om het vinden van clausuleringen die passen bij de ratio van de projectprocedure. Die procedure moet een instrument bieden waarmee waterschappen met voortvarendheid fysieke werken kunnen realiseren die qua besluitvorming relatief omvangrijk of ingewikkeld zijn.
Waterschappen staan immers, mede in het licht van de klimaatadaptatie, voor grote en urgente opgaven en een van de redenen voor modernisering van de waterwetgeving is om het wettelijk instrumentarium meer uitvoeringsgericht te maken. Juist voor projecten van de waterschappen is de procedure nodig, omdat de projectprocedure van de Wet ruimtelijke ordening niet van toepassing is voor die projecten.

Bij raadpleging van het Interprovinciaal Overleg en de Unie van Waterschappen is duidelijk geworden dat de uitwerking van het begrip `noodzaak' niet alleen in de sfeer van de veiligheid moet worden gezocht. Ook het voorkomen en beperken van wateroverlast alsmede de zorg voor de ecologische en chemische waterkwaliteit en voor de vervulling van maatschappelijke functies door watersystemen vergen soms het met voortvarendheid realiseren van werken. Denk bijvoorbeeld aan fysieke voorzieningen voor het functioneren van waterbergingsgebieden of de herinrichting van bepaalde waterlichamen als onderdeel van het maatregelenpakket voor de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Daarbij is ook van belang dat de maatregelen die onderdeel uitmaken van het door het KRW vereiste programma van maatregelen binnen drie jaar operationeel moeten zijn.

Op basis van de hierboven genoemde overwegingen wordt in deze nota van wijziging de projectprocedure nader geclausuleerd. In de eerste plaats blijft de projectprocedure van toepassing op projectplannen tot aanleg, verlegging of versterking van primaire waterkeringen. Voorts kan deze bij of krachtens provinciale verordening van toepassing worden verklaard op projectplannen voor aanleg of wijziging van andere waterkeringen dan
---

primaire waterkeringen en van andere waterstaatswerken van bovenlokale betekenis die met spoed en op gecoördineerde wijze tot stand moeten worden gebracht.

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

J.C. Huizinga-Heringa


---