vervolgingsslachtoffers 1940 - 1945

Wet uitkeringen vervolgingsslachtoffers 1940 - 1945

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

5 maart 2008

OHW-CB-U-2831216

Bij brief van 4 februari 2008, kenmerk VWS-08-93, heeft de vaste commissie voor
Volksgezondheid, Welzijn en Sport verzocht om mijn reactie op de brief van 2 januari 2008 van de heer W.R. Pronk te Kota Batu, Indonesië. In de brief informeert de heer Pronk of uitvoering van de Wet uitkeringen vervolgingsslachtoffers 1940-1945 (Wuv) in een specifiek geval leidt tot discriminatie van uitkeringsgerechtigden. Deze vraag is actueel nu de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) er op 16 augustus 2007 (CGB 2007-152) een oordeel over heeft gegeven.

Op grond van de Wuv wordt door de Pensioen- en Uitkeringsraad een uitkering verstrekt aan vervolgingsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. De uitkering vult het inkomen aan tot het niveau dat men gehad zou hebben zonder geestelijke of lichamelijke invalidering als gevolg van de Tweede Wereldoorlog. Bij de berekening van de hoogte van de uitkering wordt uitgegaan van het levenspeil in Nederland (Euro-grondslag). Alleen als men is vervolgd in Nederlands-Indië en de uitkering in Indonesië aanvraagt, wordt het levenspeil daar als uitgangspunt genomen (Rupiah-grondslag). Zonder de uitzonderingsbepaling zouden recht-hebbenden in Indonesië een buitenproportioneel hoge uitkering ontvangen.

De Commissie Gelijke Behandeling is van oordeel dat de doelstelling van de wet, het behouden of herstellen van het oorspronkelijke levenspeil voor de vervolging dan wel voor het intreden van de invaliditeit, legitiem is. Maar met het argument dat het aantal Wuv-gerechtigden in Indonesië van niet-Nederlandse afkomst hoger is dan het aantal van Nederlandse afkomst én dat de uitkering lager is dan de uitkering op Euro-grondslag concludeert de Commissie Gelijke Behandeling dat er sprake is van een indirect onderscheid op grond van ras.

Ik heb de Commissie Gelijke Behandeling gemeld dat ik de wet zodanig zal aanpassen dat het onderscheid wordt weggenomen. De complexiteit in de berekeningssystematiek maakt echter dat een kleine verandering een voordeel voor een aantal uitkeringsgerechtigden op kan leveren, maar tegelijk een nadeel voor andere uitkeringsgerechtigden. Ik ben met de CGB in overleg om gezamenlijk te bepalen op welke wijze het indirecte onderscheid wegge-nomen kan worden zonder negatieve gevolgen voor uitkeringsgerechtigden in Indonesië en daarbuiten. Nadere informatie kan pas worden verstrekt wanneer besluitvorming heeft plaatsgevonden naar aanleiding van dat overleg.

Ik hecht er veel waarde aan dat het geconstateerde indirecte onderscheid op grond van ras wordt weggenomen. Met in achtneming van de vereiste zorgvuldigheid zal ik daar op de kortst mogelijke termijn voor zorgdragen.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, mw. dr. J. Bussemaker