Openbaar Ministerie

Stand van zaken aangiften tegen Wilders

5 maart 2008

De heer Wilders heeft verleden jaar uitlatingen gedaan in de Volkskrant en op enkele websites. Dit leidde tot tal van aangiften en reacties vanuit de samenleving. Voor het Openbaar Ministerie (OM) was dit aanleiding om een zeer uitgebreid onderzoek te starten. Een onderzoek dat zich afspeelt op het terrein van het complexe rechtssysteem van de vrijheid van meningsuiting en de daaraan te stellen grenzen.

Het OM Amsterdam heeft in januari een intern advies opgesteld over de strafbaarheid van de uitlatingen. Voordat het OM een definitief standpunt inneemt oriënteert het OM zich breder dan alleen de nationale regelgeving. Daarom is er niet alleen intern, maar wordt ook extern deskundig advies ingewonnen op het terrein van Europese regelgeving. Het OM is zich bewust dat zo snel mogelijk een standpunt in deze zaak moet komen. Maar het moet ook tot een zorgvuldige afweging komen. Dat kost tijd.

De aangifte die de heer Spong op 30 januari jl. heeft gedaan, gaat over dezelfde uitlatingen als waartegen eerder aangifte is gedaan. Alle aangevers zullen door het OM worden geïnformeerd over het standpunt, zodra dat gereed is. Vandaag zijn de aangevers per brief ingelicht over de stand van zaken.