Gemeente Tilburg

Bouw Factorium Tilburg officieel van start

Op woensdag 5 maart hebben cultuurwethouder Hugo Backx en oud-directeur van Factorium Bert van Herreveld officieel het startsein gegeven voor de bouw van Factorium Tilburg. Binnen ongeveer 20 maanden verrijst er tussen het Koningsplein en de Bisschop Zwijsenstraat een bijzonder gebouw. Naar verwachting is het gebouw in november 2009 klaar. Wethouder Hugo Backx (cultuur): " Er is gekozen voor deze locatie in het centrum omdat het Factorium dan dicht bij de professionele opleidingen van de Hogeschool voor de Kunsten van Fontys, Theaters Tilburg, de Concertzaal en de Openbare Bibliotheek Tilburg zit. Hierdoor ontstaat er een versterking van het culturele klimaat in de binnenstad en kan er uitwisseling plaatsvinden tussen de professionele kunstopleidingen en de amateurkunst".

Nieuwbouw Factorium Tilburg
De nieuwbouw van Factorium Tilburg bevat in totaal zo´n 5250 m2 bruto vloeroppervlakte. In het nieuwe gebouw komen ruimten voor muziek, dans, een foyer, kantoorruimte voor personeel en een zaal voor presentaties en uitvoeringen. Deze zaal biedt straks plaats aan 250 bezoekers en hangt als het ware boven de entree van de parkeergarage. Verder komt er een groene binnentuin, die alleen overdag toegankelijk is. Ook wordt een voetgangersverbinding aangelegd tussen het Koningsplein en de Bisschop Zwijsenstraat. Een deel van de daken van Factorium wordt voorzien van een sedumbegroeiing (soort vetplantjes) waardoor het dak een groen en natuurlijk aanzien krijgt. Daarnaast worden er ook zonnepanelen aangebracht die een duurzame bijdrage leveren.

Bouwteam
Het gebouw is een ontwerp van Atelier Pro uit Den Haag. De gemeente Tilburg is opdrachtgever en eigenaar van de nieuwbouw. De bouw wordt uitgevoerd door Wijnen bouwmaatschappij uit Someren als hoofdaannemer, nevenaannemers zijn Envo uit Geldrop voor werktuigbouwkundige installaties en Van Hees uit Tilburg voor de elektrotechnische installaties.


---
Voor de redactie:
Theun van den Boer, woordvoering wethouder Backx, 013 542 88 19 Jorien Hormann, Themacommunicatie, 013 542 85 22

Bezoekadres
Stadhuisplein 130
Postadres
Postbus 90155
5000 LH Tilburg
Doorkiesnummer
013 542 88 19
Servicedienst
Communicatie
Faciliteiten
Financiële Administratie
Informatisering
Personele en
Juridische Zaken
Nummer
2008075GO
Datum
5 maart 2008