EénVandaag persbericht

'Brandweer verplicht betrekken bij nieuwbouwplannen'

De brandweer wil bij de beginfase van grootschalige nieuwbouwwijken en infrastructurele werken betrokken worden. Nu mag de brandweer vaak pas na afloop advies geven. Dat is te laat, brengt extra risico's en extra kosten met zich mee. Dat zegt Caroline van de Wiel, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) in EénVandaag. Commandant Van de Wiel: "Ik vind dat we bij grote ruimtelijke plannen een natuurlijke partner moeten worden in de beginfase. Op dit moment moeten we het nog aan de achterkant bevechten. Daarnaast zitten we vaak helemaal niet aan tafel en worden we als te lastig gezien."

Het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (NIFV) NIBRA sluit zich aan bij het pleidooi van de NVBR. Brandpreventiedeskundige René Hagen (NIFV): "We proberen aan tafel te komen. Dat is al heel lastig want dat gebeurt op uitnodiging. En als je al aan tafel zit, dan moet je zorgen dat je aan tafel blijft. We kunnen het helaas niet wettelijk afdwingen dat onze adviezen worden opgevolgd. Dat zou wel logisch zijn."

IJburg
Als voorbeeld waar het niet goed is gegaan noemt Hagen de Amsterdamse nieuwbouwwijk IJburg: "We bouwen kunstmatige eilanden, ook rond Amsterdam, waar onvoldoende wegen zijn om in een noodgeval de boel goed te kunnen ontsluiten. Kijk naar de wijk IJburg, daar is slechts één toegangsweg. Dat is in normale omstandigheden goed. Maar kom je in rampomstandigheden, bijvoorbeeld bij grote explosies, dan kun je grote problemen krijgen."

De koepelorganisatie van de bouwbedrijven, Bouwend Nederland, voelt zich niet hoofdverantwoordelijk voor het betrekken van de brandweer bij nieuwbouwprojecten. "Die verantwoordelijkheid ligt bij de opdrachtgevers als gemeenten en de overheid", aldus Karin van Willigen, directeur Economie van Bouwend Nederland. Desondanks zegt Bouwend Nederland aan een nationaal plan te werken waarbij de brandweer in een veel vroeger stadium aan zit.

Uitzending woensdag 5 maart 2008, om 18.17 uur op Nederland 1