Partij van de Arbeid

'Helderheid gratis schoolboeken'

05-03-2008 05:26

De PvdA is voorstander van gratis schoolboeken in het voortgezet onderwijs. PvdA Tweede-Kamerlid Margot Kraneveldt wil echter dat de aanbestedingsregels helder zijn en dat scholen zelf kunnen bepalen welke lesmethodes zij gebruiken. In een debat hierover heeft ze de staatssecretaris om duidelijkheid gevraagd.

Scholen in het voortgezet onderwijs moeten in de toekomst het lesmateriaal gratis ter beschikking stellen, maar hebben meer tijd nodig om aan het Europees aanbestedingstraject te wennen. Dit betekent dat iedereen die een opdracht wil verstrekken van meer dan 206.000 euro van Brussel verplicht is om Europees aan te besteden. Die verplichting geldt dus ook voor scholen.

Kraneveldt: Aanbesteden is nieuw voor scholen en die moeten daar aan wennen, dat kost tijd en daar komen kosten bij. Dat is op zich overkomelijk, het kabinet trekt 45 miljoen euro uit om scholen daarbij te ondersteunen. Waar het om gaat is dat nog niet duidelijk is hoe scholen precies kunnen/moeten aanbesteden. Wij willen niet dat dit onnodig tot juridische procedures leidt, dus moet hier helderheid over komen.

De Europese aanbestedingsregels zouden het verder onmogelijk maken voor scholen om precies te zeggen welke lesmethoden ze willen hebben. In plaats daarvan zouden ze alleen mogen aangeven wat voor soort methodes ze willen hebben. Het gaat dus vooral om de vraag naar de helderheid van de aanbestedingsregels en de vrije methodekeuze van docenten. Over die twee zaken is veel onduidelijkheid.

Kraneveldt heeft de staatssecretaris verzocht helderheid hierover te verschaffen, zodat de PvdA tot een zorgvuldig besluit kan komen over het wetsvoorstel inzake gratis schoolboeken.

De scholen hebben tijd nodig om aan de Europese regels te voldoen. Er is daarom tot een overgangsmaatregel besloten, die bestaat uit het storten van een bedrag van 308 euro op de rekening van de ouders. Die noodoplossing verdient geen schoonheidsprijs, maar zorgt er wel voor dat ouders in het schooljaar 2008-2009 al tegemoet worden gekomen in de kosten van het boekenpakket en dat scholen zich een jaar langer kunnen voorbereiden op Europees aanbesteden.