Gemeente Hilversum

Bijeenkomsten van De Raad 5 maart

11 maart 2008
Woensdag 5 maart waren er de verschillende bijeenkomsten in het kader van De Raad. In Het Forum hielden enkele bewoners van de Kerkelanden met een presentatie een pleidooi voor een kinderboerderij in hun wijk.

De twee bijeenkomsten tijdens De Discussie werden vooral gebruikt voor het stellen en beantwoorden van vragen. Bijvoorbeeld over beschikbare praktijkruimten voor huisartsen in Hilversum Noordoost. De dokters zijn bezorgd over het op peil houden van het voorzieningenniveau. Wethouder Ben Hammer wil wel bekijken of hij in overleg met corporaties en projectontwikkelaars, die toch al actief in de wijk zijn, misschien soelaas kan bieden.

Wethouder Jan Rensen antwoordde op vragen van de PvdA dat het college niet is afgeweken van het bestaande beleid als het gaat om het aantal koopzondagen.

GroenLinks wilde meer promotie voor het experiment met gratis openbaar vervoer. De mogelijkheden worden binnenkort aangekondigd op posters die in de abri's komen te hangen. Ook zullen er folders worden uitgedeeld.

Verder waren er onder meer vragen over Omroep Hilversum. Wethouder Jan Rensen betreurde de huidige situatie. De lokale omroep kan een overbruggingskrediet van veertig mille krijgen, maar moet dan wel met een onderbouwing komen. Omroep Hilversum is echter gekomen met een verzoek om een subsidie van EUR 112.000,-.

De verordening en kredietaanvraag particuliere woningverbetering Over 't Spoor had een reeks vragen opgeroepen. De raadsleden waren weliswaar positief, maar een aantal fracties maakte voor het uiteindelijke standpunt nog een voorbehoud.

De GGD hield een presentatie over het elektronische kinddossier en de centra voor jeugd en gezin.

In Het Besluit waren de meeste onderwerpen hamerstukken. Alleen de Verordening rechtspositie wethouders, raads- en commissieleden 2008 was onderwerp van debat. De SP vond de vergoedingen voor de raadsleden te hoog. Door middel van een amendement stelde de fractie een verlaging van twintig procent voor. Uiteindelijk waren alleen de indieners voor dit amendement.
Een motie van GroenLinks werd wèl aangenomen met de instemming van de PvdA, SP, D66 en GroenLinks. De motie was overigens bedoeld voor de raadsleden. Zij worden opgeroepen om geen gebruik te maken van de mogelijkheid om een vergoeding te krijgen voor een computer en een internetverbinding.

Soberder
Deze verordening is wel een bijzondere omdat die nogal afwijkt van de model-verordening die bijna alle andere gemeenten hanteren. In die model-verordening is sprake van ruime vergoedingen voor raadsleden en wethouders, onder meer voor cursussen, congressen en reiskosten. De Hilversumse raad heeft nu echter ingestemd met een sobere verordening. Cursussen en congressen worden niet vergoed. De vergoedingen voor reiskosten zijn gelijk aan de onkostenvergoedingen, die gelden voor de ambtenaren van de gemeente Hilversum.
Desgevraagd verklaarde wethouder financiën Karin Walters dat zij blij is dat ook de raad heeft gekozen voor een sobere insteek. "De Hilversumse gemeenteraad geeft zich rekenschap van het feit dat er terughoudend moet worden omgegaan met onkostenvergoedingen omdat ze door de gemeenschap van Hilversuim worden betaald". Al eerder hebben de wethouders aangegeven geen gebruik te zullen maken van de vergoeding voor een computer en een internetverbinding.