Gemeente Oirschot

Informatieavond bedrijfsleven nieuwe milieuregels

Op 1 januari 2008 is het Activiteitenbesluit in werking getreden. Hierdoor gelden er in veel gevallen andere milieuregels voor bedrijven. De gemeente heeft alle bedrijven daarover een brief gestuurd. Daarnaast organiseert de gemeente op 5 maart 2008 een informatieavond.

Het nieuwe besluit
Het Activiteitenbesluit vervangt elf oude besluiten, die onder andere van toepassing waren op horeca, scholen, kantoorgebouwen, autobedrijven, transportbedrijven, hout- en bouwbedrijven, kleine detailhandel en tandartsen. Daarnaast valt nu ook bijna de gehele bedrijfstak van metaalbedrijven onder de algemene regels van het Activiteitenbesluit.
Voor veel bedrijven leidt het Activiteitenbesluit tot vermindering van administratieve lastendruk. Een grote groep bedrijven hoeft geen milieuvergunning meer aan te vragen. Zij kunnen wijzigingen of het opstarten van een bedrijf eenvoudig melden. Deze meldingen kunnen digitaal plaatsvinden.

De groep bedrijven die wel vergunningplichtig blijft, moet naast de vergunning nog voldoen aan een aantal algemene voorschriften van het nieuwe besluit. Deze voorschriften komen dan in de plaats van voorschriften die nu nog in vergunningen staan. Landbouwbedrijven en glastuinbouwbedrijven krijgen alleen voor bepaalde activiteiten of installaties te maken met het nieuwe besluit. Daaronder vallen bijvoorbeeld het wassen van voertuigen, opslag van propaan en enkele lozingsaspecten. Het besluit is niet van toepassing op IPPC-bedrijven.

Informatieavond
Om het bedrijfsleven nog beter te informeren organiseren we een informatieavond. Deze vindt op 5 maart a.s. om 19.30 uur plaats in de raadszaal van het gemeentehuis in Oirschot.
Wethouder Raf Daenen opent de avond. Daarna zal er een presentatie worden gegeven door een deskundige. Deze presentatie duurt ongeveer anderhalf uur. Daarbij is er voldoende ruimte tot het stellen van vragen.
De presentatie heeft een algemeen en informatief karakter. Natuurlijk proberen wij door middel van voorbeelden wel volop aandacht te besteden aan de concrete, praktische situatie van bedrijven.

Alle ondernemers uit de gemeente zijn van harte welkom. Wilt u even wel laten weten of u komt? U kunt bellen met de Centrale Balie van de gemeente Oirschot, telefoon (0499) 583 333. E-mailen kan natuurlijk ook: info@oirschot.nl