Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

X(ist) in Christ maakt statement
Blij(f) in je kerk!

DEVENTER - Blijf in je kerk en wees blij in je kerk. Dat is het statement dat het opiniemagazine van christelijke jongeren, X(ist) in Christ, in het maartnummer maakt. Het magazine roept de lezers op zich verantwoordelijk te voelen voor de gemeente waar ze lid zijn én voor de buurt waarin de gemeente gevestigd is. Het maartnummer verschijnt a.s. vrijdag.

Hippe (mega)kerken kunnen aantrekkelijk zijn om naar toe te gaan, maar het gevolg is dat veel kleinere, lokale kerken leeglopen.

Hans Eschbach, directeur van het Evangelisch Werkverband binnen de PKN, zegt in X(ist) in Christ, dat hij er moeite mee heeft wanneer christenen kerken in andere plaatsen. "Op zondagochtend zie je links en rechts auto's het dorp uitschieten. Dan denk ik: hoort dat bij een normaal christelijk leven? Het is in ieder geval erg milieuonvriendelijk. Bovendien, in de tijd van Paulus reisden gelovigen toch ook niet van hot naar her? Paulus schreef brieven naar de christenen van Efeze en Korinthe. Zij kwamen plaatselijk samen. (...) Het lichaam van Christus heeft een heleboel ledematen. De vraag is: in welk stukje van het lichaam van Christus ben jíj op je plek? Bid daarvoor. En handel niet alleen als consument. Dus ga niet naar de kerk die het leukst en lekkerst is.”

De Vrije Baptistengemeente Bethel in Drachten is zo'n grote kerk die veel christenen uit andere kerken trekt. Voorganger Orlando Bottenbley reageert: "Ik stimuleer ze ook zeker om

actief te blijven in hun eigen woonplaats en dat wat zij hier gevonden hebben aan positieve geloofsbeleving en ervaring juist mee te nemen naar hun eigen kerk. Pas als zij tot de conclusie komen dat ze geen stap verder komen in de eigen kerk of dat ze anders misschien hun kinderen kwijtraken in het geloof, komen ze richting onze gemeente."

Het hoofdredactioneel commentaar van X(ist) in Christ schrijft: "Het lidmaatschap van

een gemeente gaat verder dan een administratieve inschrijving in de database. Een gemeente is een

gemeenschap van broers en zussen in Christus. (...) De kerk, dat ben je zelf. Niet de kerkenraad of mensen die al tig jaar lid zijn van de gemeente, maar een verzameling christenen, waarvan jij er zelf ook eentje bent. Dus als het mij niet bevalt, dan moet ik daar zelf wat aan doen.”

Het nummer laat ook 'kerkblijvers' aan het woord, zoals Darshan (19) die actief is in een jeugdkerk én in zijn eigen gemeente en Jan Dirk (18) die zegt: "Het is bijna normaal dat je als lid niet alleen komt om een preek te horen en om je slechts 'te laten bedienen', maar om als gemeente samen te zijn en met elkaar je handen uit te steken."

Noot voor de redactie (