Ministerie van Buitenlandse Zaken

Islamitische ambassadeurs geïnformeerd over film Wilders

05 mrt 2008 | Minister Verhagen heeft op verzoek van de ambassadeurs van landen die zijn geaccrediteerd in Den Haag en aangesloten bij de Organisation of Islamic Countries (IOC) het standpunt van de Nederlandse regering uiteengezet over de film die is aangekondigd door het Tweede Kamerlid Wilders.

De film, die volgens de heer Wilders een anti-islamitisch karakter zal hebben, heeft al voor het verschijnen in Nederland en daarbuiten veel reacties en discussie opgeroepen.

Tijdens een bijeenkomst met de ambassadeurs op het ministerie van Buitenlandse Zaken wees Verhagen (Buitenlandse Zaken) erop dat Nederland staat voor vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst, zowel voor moslims als voor christenen, joden en anderen.

De minister benadrukte dat de regering werkt aan een open dialoog en vreedzaam samenleven van alle bevolkingsgroepen in Nederland, en daarover fundamenteel van mening verschilt met de heer Wilders. Hij voegde daaraan toe dat een internationale dialoog en wederzijds begrip het enige passende antwoord is.

Minister Verhagen riep de ambassadeurs op er zorg voor te dragen dat Nederlandse burgers en instellingen in het buitenland worden beschermd, zoals bepaald door het Verdrag van Wenen.


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl