Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
DORDRECHT, 5 maart 2008

De Hoop gaat zich richten op nieuwe doelgroep
Nieuwe kliniek voor dubbeldiagnose medio 2009 gereed

Dordrecht - Op woensdag 5 maart is bij De Hoop, de evangelische GGz-instelling in Dordrecht, de eerste paal geslagen voor een nieuwe kliniek. Jac. Hogeweg, oprichter en voorzitter van de Raad van Toezicht van De Hoop, sloeg de eerste paal. Met de bouw van de kliniek zal De Hoop een nieuwe doelgroep kunnen helpen: cliënten met verslavingsproblematiek én ernstige psychiatrische problemen, de 'dubbeldiagnose-cliënten'. Medio 2009 hoopt De Hoop de kliniek in gebruik te kunnen nemen.

"Ik vind het geweldig dat dit mag gebeuren. Ik ben erg dankbaar dat ik vandaag de eerste paal van deze kliniek mag slaan. Het staat voor mij symbool voor alle hulp die we in de afgelopen drieëndertig jaar hebben mogen geven aan onze cliënten," aldus Jac. Hogeweg.

De vraag naar plaatsen voor dubbeldiagnose-cliënten is erg groot. Leendert van den Brink, directeur Volwassenenzorg bij De Hoop: "Schattingen lopen uiteen. Er wordt wel gesteld dat 70 procent van de verslaafden te maken heeft met (ernstige) psychiatrische problemen. Deze mensen vallen nu vaak tussen wal en schip: ze kunnen zowel in de reguliere verslavingszorg als in de psychiatrie vaak niet of onvoldoende geholpen worden. Er zijn slechts een paar klinieken in Nederland waar deze doelgroep terecht kan."

Van den Brink: "Cliënten met dubbeldiagnose hebben aangepaste zorg nodig. Het programma en het (multidisciplinair) behandelteam zullen daarop afgestemd worden. Naar verwachting zal deze groep cliënten meer tijd nodig hebben voor hun klinische behandeling, waarin een duidelijke structuur en veiligheid aanwezig moeten zijn. De behandeling zal aansluiten op het bestaande aanbod van De Hoop, waar cliënten na hun verblijf in deze kliniek naar door kunnen stromen.

Het behandelprogramma voor de nieuwe kliniek is nog in ontwikkeling. De kliniek krijgt 38 plaatsen. Achttien plaatsen in deze kliniek zijn bestemd voor de behandeling van 'dubbeldiagnose-cliënten'. De bouw van de nieuwe kliniek betreft geen uitbreiding, maar nieuwbouw van reeds bestaande behandelplaatsen. Naast deze nieuwe kliniek heeft De Hoop toestemming van het ministerie van VWS voor een kliniek voor kinder- en jeugdpsychiatrie (4 t/m 18 jaar) en een kliniek voor jeugdige verslaafden (12 t/m 23 jaar).