European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/08/28

Brussel, 5 maart 2008

7209/1/08 REV 1 (Presse 62)

(OR. en)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de presidentsverkiezingen in de Russische Federatie op 2 maart 2008

De Europese Unie neemt nota van de voorlopige resultaten van de presidentsverkiezingen die op 2 maart in de Russische Federatie zijn gehouden en feliciteert de nieuw verkozen president Dmitri Anatoljevitsj Medvedev.

De EU neemt nota van het feit dat de verkiezingen in het algemeen kalm en vreedzaam zijn verlopen. De EU betreurt het evenwel dat het ODIHR (OVSE) heeft moesten concluderen dat een zinvolle verkiezingswaarnemingsmissie niet uitvoerbaar was.

Tevens betreurt de EU het dat het verkiezingsproces geen daadwerkelijke mededinging mogelijk maakte. Met name het feit dat de kandidaten van de oppositie geen gelijke toegang tot de media konden krijgen is zorgwekkend.

De EU herinnert aan het wederzijds belang bij versterking van een strategisch partnerschap met de Russische Federatie op politiek, economisch, cultureel, wetenschappelijk gebied en andere gebieden. De EU spreekt de hoop uit dat dit partnerschap met Rusland verder zal worden versterkt en op constructieve wijze zal worden ontwikkeld tijdens het mandaat van de heer Dmitri Medvedev als president van de Russische Federatie. De EU ziet uit naar de uitvoering van de door hem tijdens zijn verkiezingscampagne aangekondigde politieke en sociale hervormingen, versterking van de rechtsstaat en de individuele vrijheden en economische modernisering.

De kandidaat-lidstaten Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, en het EVA-land Liechtenstein, dat lid is van de Europese Economische Ruimte, alsmede Georgië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

Wetstraat 175 B - 1048 BRUSSEL Tel.: +32 (0)2 281 6319 Fax: +32 (0)2 281 8026

press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom