Project Gemeente Westland

Verandering in systematiek milieuregelgeving
Publicatiedatum: 04-03-2008

Op woensdag 5 maart organiseert de gemeente voorlichtingsbijeenkomsten over de verandering in systematiek milieuregelgeving. Deze vindt plaats van 19.30 tot 20.30 uur in de raadszaal in s-Gravenzande. U kunt zich aanmelden bij mevrouw A.C.M. Jutte. Zij is bereikbaar via telefoonnummer (0174) 672304. Mailen kan ook:
acmjutte@gemeentewestland.nl

Check wat er voor u verandert!
Alle bedrijven moeten aan bepaalde milieuregels voldoen. Tot voor kort werden de milieuregels voor een deel van de bedrijven in een individuele, op maat geschreven milieuvergunning vastgelegd. Voor de overige bedrijven waren de milieuregels vastgelegd in een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB). Sinds 1 januari 2008 is deze systematiek veranderd.
Het merendeel van de AMvBs is op die datum vervangen door het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer (Barim), waarin niet de bedrijfstak maar de activiteiten centraal zijn gesteld. De nieuwe AMvB wordt dan ook Activiteitenbesluit genoemd. Voor een nog groter aantal bedrijven dan voorheen, in het bijzonder bij metaalbewerkende bedrijven, vervalt daarmee de vergunningplicht. Een ander voordeel is dat de milieuregels meer uniform zijn doordat (historisch gegroeide) verschillen zijn weggewerkt. De feitelijke regels waaraan bedrijven die onder de werkingssfeer van het activiteitenbesluit vallen moeten voldoen, zijn vastgelegd in de Regeling algemene regels voor inrichtingen milieubeheer (Rarim).

Wat betekent dit voor u en wat moet u doen?
Hoewel de wijziging in het instrument van de milieuregelgeving een zeer ingrijpende operatie is, zal deze voor verreweg de meeste bedrijven geen direct merkbare gevolgen hebben. Heeft u zich als bedrijf in het verleden al bij ons kenbaar gemaakt, en heeft uw bedrijf geen belangrijke wijzigingen ondergaan, dan behoeft u geen actie te ondernemen.
Bent u (als startende ondernemer) nog niet in staat geweest om zich aan te melden, of hebben zich belangrijke wijzigingen voorgedaan, dan is dit uw kans om orde op zaken te stellen. Met behulp van de Activiteitenbesluit Internet Module, kunt u zelf toetsen welke regels er voor u gelden en zonodig een melding doen.

Activiteitenbesluit en glastuinbouwbedrijven
Voor glastuinbouwbedrijven wijzigt er nog minder, omdat het Besluit glastuinbouw blijft bestaan. Ook rond de regels voor de vergunningplicht bij glastuinbouwbedrijven is weinig gewijzigd. Zowel voor vergunningplichtige bedrijven als voor bedrijven die volledig onder het Besluit glastuinbouw vallen, geldt dat een deel van het Activiteitenbesluit van toepassing is. Vooral hoofdstuk 3 van het Activiteitenbesluit is hierbij van belang voor u. Deze informatie kunt u vinden op de onderstaande internetadressen.

Waar vind ik meer informatie?
Via Internet kunt u vaststellen wat de gevolgen voor u zijn van de nieuwe milieuregelgeving. In het bijzonder de sites van Infomil (www.infomil.nl) en VROM (www.vrom.nl) zijn informatief. Komt u er niet uit of heeft u aanvullende vragen, dan kunt u contact opnemen met onze consulenten van het bedrijvenloket, die bereikbaar zijn via telefoonnummer (0174) 673155 of 673124.