BouwNed

CDA-senator twijfelt ten onrechte aan nut omgevingsvergunning.

05-03-2008

Bouwend Nederland snapt de opstelling van de CDA-fractie in de Eerste Kamer niet. CDA-senator Eric Jansen de Jonge vindt de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht verstrekkend, complex en lastig uitvoerbaar. Dit gaf hij aan bij het bespreken van deze wet door de commissie-VROM op 26 februari 2008. In de Tweede Kamer was vooral de CDA-fractie voorstander van een snelle invoering van de wet, die met overgrote meerderheid is aangenomen.

Vele, moeilijke en lange (vergunning)procedures en het grote aantal onderzoeken die nodig zijn om een bouwwerk te kunnen realiseren, zijn de ondernemers in de bouw en infra een doorn in het oog. Dit speelt niet alleen bij nieuwbouw, maar ook bij onderhoud en renovatie. In de tijd is een complexe praktijk gegroeid mede als gevolg van gestapelde wet- en regelgeving.

De invoering van de omgevingsvergunning betekent een belangrijke vereenvoudiging en verbetering van de dienstverlening aan het bedrijfsleven: 25 toestemmingsvereisten worden samengevoegd in één vergunning, waardoor de aanvrager nog maar te maken heeft met één aanvraag, één loket, één procedure, één integraal besluit en één bevoegd gezag. Met een belangrijke uniformering van de indieningsvereisten. Ook de watervergunning kan straks bij hetzelfde loket worden aangevraagd.

De komst van de omgevingsvergunning en de watervergunning markeert daarmee een belangrijke mijlpaal in het terugdringen van de administratieve lasten. Daarnaast zullen de procedures - ook met de inzet van ICT - korter en transparanter worden.

Bouwend Nederland gaat de leden helpen met de invoering van deze nieuwe werkwijze. Steekwoorden hierbij zijn: integraal en digitaal. Zo weinig mogelijk deelvergunningen en zo veel als mogelijk digitaal aanvragen. Hiermee is de meeste (tijd)winst te behalen.

Daarom moet de parlementaire behandeling snel worden afgerond.