Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 056 SJT
Datum: 4 maart 2008

College GS neemt advies Commissie voor de milieueffectrapportage over

Milieueffectrapportage voor oprichting van reststoffenenergiecentrale vereist aanvullingen

De Commissie voor de m.e.r. heeft aan het College van Gedeputeerde Staten advies uitgebracht over de milieueffectrapportage(MER) voor de oprichting van een Reststoffen Energie Centrale in Harlingen, een voornemen van afvalverwerker Omrin. De Commissie m.e.r. is van mening, zo schrijft zij in haar advies, dat de MER enkele tekortkomingen en onjuistheden bevat en dat daarmee essentiële informatie ontbreekt. Het college van GS heeft besloten het het advies over te nemen. Dit betekent dat de provincie Omrin vraagt de MER aan te vullen en waar nodig te wijzigen op de door de Commisie m.e.r. aangegeven onderdelen. De aanvullende gegevens worden daarna door de provincie opnieuw aan de Commissie m.e.r. voorgelegd.

De belangrijkste aanbeveling van de Commissie m.e.r., die de MER vanuit haar specifieke inhoudelijke deskundigheid toetst, is om de in de MER beschouwde alternatieve rookgasreinigingstechnieken aan te vullen met een alternatief dat uitgaat van een volledig natte rookgasreiniging en op basis hiervan te onderbouwen wat het meest milieuvriendelijke alternatief voor het voornemen is.

Als onderdeel van de vergunningsprocedure heeft Omrin in 2007 een MER opgesteld. De provincie heeft daar als bevoegd gezag de richtlijnen voor opgesteld. De door Omrin ingediende MER is mede aan deze richtlijnen getoetst en in oktober 2007 door het college aanvaard. De provincie heeft na een inspraakprocedure de MER voorgelegd aan de Commissie m.e.r. inclusief de ontvangen inspraakreacties.

De commissie heeft daarbij de kwaliteit van de MER beoordeeld, waarbij de juistheid en volledigheid van de informatie centraal staan. Dat een MER moet worden aangevuld door de initiatiefnemer komt veelvuldig voor. Dertig tot vijftig procent van Milieueffectrapportages moet op advies van de Commissie m.e.r. worden aangevuld, omdat er wordt geconstateerd dat belangrijke informatie ontbreekt ten behoeve van de verdere besluitvorming.

Op www.commissiemer.nl is het advies van de commissie te downloaden .


---- --