Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Meditel eerste die schade aan bloedvaten daadwerkelijk meet

Kans op hartinfarct nu veel beter voorspelbaar

Capelle a/d IJssel, 4 maart 2008 ­ Door het individueel meten van schade aan de bloedvaten is het nu mogelijk een veel betere voorspelling te doen ten aanzien van de kans op een ernstige cardiovasculaire aandoening, zoals bijvoorbeeld een hartinfarct. Meditel biedt een methode waarmee signalen van deze aandoening nu vroegtijdig zijn op te sporen. Daar de huidige methode van risicoberekening gebaseerd is op het al dan niet aanwezig zijn van risicofactoren, worden bij de nieuwe methode de door alle risicofactoren tezamen aangerichte schadelijke effecten gemeten. Een nieuw instrument maakt eventuele schade aan bloedvatwanden in een vroeg stadium meetbaar. De marktleider op het gebied van preventief medisch onderzoek is de eerste in de branche die deze methode hanteert. Meditel is hiermee in staat om het risico op hart- en vaatziekten per persoon aanzienlijk beter te kunnen kwantificeren dan tot voorheen mogelijk was.

In Nederland overlijden jaarlijks bijna 40.000 mensen aan de gevolgen van hart- en vaataandoeningen, van wie ongeveer 12.500 aan ziekten van de kransslagaders en bijna 10.000 aan een hersenvaatletsel. Oorzaak van een infarct is een jarenlang proces van toenemende vaatwandschade. Klachten treden meestal op als het te laat is. Het nieuwe meetinstrument, de Arteriograph, is een uitkomst voor werkgevers, verzekeraars en particulieren om daarmee de kans op een infarct veel nauwkeurig te kunnen inschatten.

Betere kans op herstel
Voorheen waren alleen risicoberekeningen op groepsniveau mogelijk. Er werd gebruikgemaakt van een risicoberekening op basis van bloeddruk, cholesterol, roken, leeftijd en geslacht (de zogeheten SCORE-parameters). Het berekende risico geldt voor een groep en niet voor een persoon. Er wordt dus een gemiddelde berekend. Meer niet. Met de Arteriograph beschikt Meditel over een methode die individueel de aangerichte schadelijke effecten van alle risicofactoren tezamen meet. Hierbij wordt niet zozeer gelet op factoren die schade kunnen veroorzaken, maar op de schadelijke gevolgen van die risicofactoren voor de bloedvaten. Hierdoor wordt een uitspraak over de kans op een hartinfarct of een beroerte aanzienlijk nauwkeuriger. Door het snel inzetten van adequate maatregelen als leefregels en/of medicatie, kan de ontwikkeling gunstig worden beïnvloed en kan de vaatwand zich herstellen.

Vroegtijdige indicatie
In enkele ziekenhuizen wordt de meetmethode al aangeboden, maar dan voornamelijk bij patiënten die al klachten hebben. Dan is het soms niet meer mogelijk om de schade in de bloedvatwand te herstellen. Meditel biedt als eerste de mogelijkheid om vroegtijdig een goede indicatie te geven van de individuele kans op een hartinfarct. Met de Arteriograph is op een snelle, eenvoudige, pijnloze en effectieve wijze de schade aan de bloedvatwand per individu meetbaar. Bij zo'n vroegtijdige vaststelling is met adequate maatregelen de bloedvatwand te herstellen. De meting duurt slechts enkele minuten en is te vergelijken met een bloeddrukmeting aan de bovenarm.

Gevalideerd
De Arteriograph is ontwikkeld door een researchconsortium van diverse Hongaarse universiteiten, met aan het hoofd dr. Miklós Illyés MD. De uitdaging waar men voor stond, was het ontwikkelen van een methode om op een simpele, snelle en betrouwbare manier de flexibiliteit van bloedvaten te meten. Het resultaat van het werk was een apparaat dat op een betrouwbare wijze de internationaal aanvaarde parameters - Augmentation Index (Aix) en Pulse Wave Velocity (PWV) - meet. De parameters op deze wijze gemeten, correleren op alle onderdelen in zeer hoge mate met andere invasieve en niet-invasieve methoden en zijn derhalve gevalideerde waarden.

///// Einde persbericht //////

Over Meditel
Meditel bestaat sinds 1987 en is gespecialiseerd in medische keuringen, preventieve onderzoeken en reisvaccinaties voor verzekeraars, bedrijven, overheden en particulieren. De organisatie heeft 31 vestigingen in het gehele land, die door ruim 75.000 mensen per jaar worden bezocht. Meditel is onderdeel van CED Holding B.V. en werkt samen met alle grote verzekeraars.