Politie Friesland

Politieberichten van woensdag 5 maart

Fryslân, 05-03-2008 o Politieberichten van dinsdag 4 maart 07.00 uur t/m woensdag 5 maart 07.00 uur.

Roodkerk: 59 kilometer per uur te snel
De politie heeft maandagavond een 42-jarige automobilist uit Leeuwarden betrapt op een forse snelheidsovertreding. Met de lasergun werd geconstateerd dat de bestuurder op de Rietveldweg 59 km/u harder reed dan de ter plaatse toegestane snelheid van 80 km/u. Er werd proces-verbaal tegen de automobilist opgemaakt en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Augsbuurt: aanrijding met letsel
De politie heeft dinsdagochtend een aanrijding op de Trekweg afgehandeld, waarbij een 14-jarige fietsster uit Kollum gewond raakte.. Een 37-jarige automobilist uit Harkema en de 14-jarige fietsster reden over de Trekweg vanuit de richting Kollum. De 37-jarige automobilist had net een groepje fietsers ingehaald en wilde hierna ook de 14-jarige fietsster voorbij rijden, welke alleen voor de groep uitreed. Kort voor de kruising met Lutjewoude week de fietsster opeens uit naar links zonder richting aan te geven. De automobilist probeerde de fietsster nog te ontwijken, maar dit mislukte. Een aanrijding was het gevolg. De fietsster sloeg over de motorkap en kwam naast de auto op het wegdek terecht. Het slachtoffer is met letsel aan haar been per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Elsloo: automobilist gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft dinsdagmiddag een eenzijdig ongeval op de Butenweg onderzocht, waarbij een 20-jarige automobilist uit Gorredijk gewond raakte. De bestuurder verloor door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur en kwam uiteindelijk met zijn voertuig tegen een boom tot stilstand. Een voorbijganger verleende direct eerste hulp. Het slachtoffer werd gestabaliseerd, waarna hij met hoofd- beenletsel per ambulance werd overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De traumahelikopter kwam ook ter plaatse, maar de inzet van het traumateam bleek achteraf niet nodig. Bureau Verkeersongevalanalyse stelde een nader onderzoek in.

Aldeboarn: rijden tijdens ontzegging van de rijbevoegdheid De politie heeft dinsdagmiddag op de Swettebourren een 46-jarige automobiliste uit Aldeboarn aangehouden op verdenking van het rijden tijdens een ontzegging van de rijbevoegdheid. Agenten zagen de vrouw rijden en het was bekend dat ze een ontzegging van de rijbevoegdheid had. Toen de automobiliste uitstapte, werd ze aangesproken door de agenten. Ze kreeg een proces-verbaal.

West-Fryslân: snelheidscontroles
De politie heeft dinsdag op de verschillende locaties in West-Fryslân snelheidscontroles gehouden. In Witmarsum passeerden 540 bestuurders de snelheidcontrole, waarvan er 141 sneler reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. In Nijemidrum passeerden op de Lycklemaweg 141 bestuurders de snelheidcontrole, waarvan er 19 sneler reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. Ook op de Weersterweg nabij Makkum werd op snelheid gecontroleerd. Op deze 80-kilometerweg passeerden 840 bestuurders de radarcontrole, waarvan er 51 te snel reden. Op de N31 nabij Zurich passeerden 2103 bestuurders de snelheidscontrole, waarvan er 179 sneler reden dan de toegestane 70 kilometer per uur. Tenslotte werd er nog gecontroleerd op de Spanjaardslaan in Sloten. Op deze 50-kilometerweg passeerden 380 bestuurders de controle, waarvan er 102 sneler reden dan de toegestane 50 kilometer per uur.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor bedreiging
De politie heeft dinsdagavond in de wijk Cammingaburen een 38-jarige inwoner van Franeker aangehouden op verdenking van bedreiging. De Franeker had in het winkelcentrum een 28-jarige inwoner van Leeuwarden met mogelijk een vuurwapen bedreigd. De politie was snel ter plaatse. Omdat de agenten beschikten over een goed signalement kon de verdachte na een korte zoektocht worden aangehouden. Tijdens de fouillering vonden de agenten geen vuurwapen. De Franeker werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Sint Annaparochie: brand in woning
De politie heeft dinsdagavond de brandweer geasssisteerd bij het blussen van een brand in een woning aan de Stadhoudersweg. Door nog onbekende oorzaak ontstond er brand in de woonkamer. De bewoonster ontdekte de brand en verliet direct met haar drie kinderen de woning. De brandweer was snel ter plaatse en kon voorkomen dat de brand oversloeg naar andere delen van het huis. Door de brand is veel rook- en waterschade ontstaan. De bewoonster en haar drie kinderen zijn ter plaatse door het ambulancepersoneel onderzocht omdat ze mogelijk rook hadden ingeademend. De technische recherche stelt een nader onderzoek in naar de oorzaak van de brand.

Drachten: automobiliste gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft dinsdagavond op de Torenstraat een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 20-jarige automobiliste uit Opeinde gewond raakte. De vrouw verloor door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur en raakte met haar auto in een slip. Het voertuig kwam uiteindelijk tegen een lantaarnpaal tot stilstand. Op verzoek van het ambulancepersoneel werd het slachtoffer door de brandweer uit de auto gehaald. De automobiliste werd met nek- en hoofdletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Leeuwarden: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag op de Westersingel een 22-jarige bestuurder uit Menaldum betrapt op het rijden onder invloed. De beginnend bestuurder werd voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies de verdachte 490 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uur en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Joure: inbraak in winkel
De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan de Midstraat. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit de winkel werd een grote partij spijkerbroeken weggenomen. Namens het gedupeerde winkelbedrijf deed een 36-jarige inwoner van Sneek aangifte.