DBF en Equens sluiten overeenkomst voor Cultuurkaart

05/03/2008 09:00

Equens Nederland

Capelle aan den IJssel/Utrecht, 5 maart 2008 - DataBase Fulfilment (DBF) en Equens hebben een overeenkomst getekend voor de verwerking van transacties met de Cultuurkaart. De Cultuurkaart - een digitale persoonsgebonden pas met een magneetstrip - wordt met ingang van het schooljaar 2008 - 2009 aan 900.000 leerlingen uit het voortgezet onderwijs uitgereikt. De overeenkomst heeft een looptijd van tenminste 4 jaar. DBF is verantwoordelijk voor de uitgifte en het databeheer van de Cultuurkaart in samenwerking met CJP en in opdracht van het Ministerie van OCW. Equens beheert de geldstroom en verwerking van de transacties. Daarnaast zorgt Equens ervoor dat de betaalautomaten waarbij met de Cultuurkaart kan worden betaald, geschikt gemaakt worden voor acceptatie. Het gaat daarbij om betaalautomaten die staan opgesteld bij culturele instellingen zoals musea, theaters, bioscopen en specifieke winkels.

Bij aanvang van het nieuwe schooljaar start DBF met de daadwerkelijke productie en uitgifte van de circa 900.000 Cultuurkaarten. Tevens draagt DBF zorg voor het bouwen van de website voor de gebruikers van de Cultuurkaart (scholieren, docenten). Daarnaast verzorgt DBF een separate website waarbij via internet met de Cultuurkaart aankopen kunnen worden gedaan. De Cultuurkaart is jaarlijks met het door minister Plasterk beschikbaar gestelde saldo van 15 euro op te waarderen. In totaal kunnen jongeren met hun Cultuurkaart met ingang van het komende schooljaar jaarlijks 13,5 miljoen euro besteden.

Minister Plasterk van OCW heeft na een Europese aanbestedingsprocedure de opdracht aan CJP en DBF gegund. De Cultuurkaart vervangt de ckv-vouchers die sinds 1999 culturele participatie onder jongeren stimuleren. Equens, een van de grootste payment processors in Europa en bovendien marktleider op het gebied van toekomstbestendige betalingen en oplossingen voor de verwerking van kaartbetalingen, biedt marktpartijen innovatieve betaaldiensten aan waaronder mobiele betalingen, e-invoicing en prepaid betaalkaarten. Alle transacties met de Cultuurkaart worden via de betaalautomaat of internet bij de systemen van Equens aangeboden. Equens autoriseert vervolgens de transacties. Het berichtenverkeer van transacties verloopt op dezelfde manier als een elektronische betaling met de bank- of Giropas. Equens verzorgt dagelijks informatie over de transacties aan DBF, waarna CJP de uitbetaling aan de instellingen uitvoert.

Het Cultuurkaart project sluit aan bij het streven van Equens en DBF naar meer efficiëntie door papieren vouchers te vervangen door een prepaid betaalkaart. Het vermijden van papierstromen draagt bij aan lagere kosten voor logistiek en kortere doorlooptijd voor de uiteindelijke verrekening aan de instellingen.