Vesteda

Detroit wint prestigieuze Belgian Building Award AMSTERDAM 7 maart 2008

P E R S B E R I C H T

Architecten b0b van Reeth/Christine de Ruijter tekenen voor duurzaam en flexibel ontwerp

Op woensdag 5 maart jl. hebben de architecten b0b van Reeth en Christine de Ruijter van het Antwerpse awg architecten de Belgian Building Award 2008 (BBA) gewonnen met het woongebouw Detroit in Amsterdam. Tijdens de gala-avond op de Batibouw in Brussel werd deze prijs uitgereikt in categorie residentiële gebouwen. Uit uiteindelijk tien kandidaten werden twee inzendingen - waaronder Detroit - geselecteerd die beantwoordden aan `duurzaamheid en spaarzaamheid op het vlak van gewenste milieuvoetafdruk en grondgebruik'. Detroit werd de uiteindelijke winnaar. Bovendien roemt de jury de intelligente manier waarop het woongebouw door eigenaar Vesteda wordt beheerd. `Het is een mooi voorbeeld van een futuristische visie van een flexibele woning voor mobiele bewoners'.

`Toekomstgerichte Belgische deskundigheid', is het oordeel van de jury. `bOb Van Reeth en zijn ideeën zijn ons al genoegzaam bekend: de vroegere Vlaamse bouwmeester heeft zijn sporen al verdiend. Hier slaagt hij in de succesvolle en efficiënte toepassing van de krachtlijnen die voor morgen en overal gelden: besparing van ruimte, minimale milieuvoet afdruk, flexibiliteit en duurzaamheid... zonder enige inbreuk op de geschiedenis van de plaats, de gebruiksvriendelijkheid of het comfort. Wel integendeel'. Detroit is een zwart gebouw aan de oever van het IJ. Op de plek van de vroegere koelopslagplaats Amerika staat nu een woongebouw dat plaats biedt aan 81 loft-appartementen- gesitueerd rondom een groot atrium- , een health club met zwembad, een fitnessruimte en sauna's, gastenverblijven, een laundry, 2300 m2 commerciële ruimten en 107 parkeerplaatsen in de ondergrondse parking. Alle appartementen (tussen 106 en 238 m2) worden door Vesteda verhuurd, de indeling kan door de bewoners zelf worden bepaald.

De inzendingen hadden dit jaar een opmerkelijk hoog niveau en veel homogener dan in het verleden. `De rode draad in de selectie is dat we vooral voor vernieuwende projecten hebben gekozen", stelt juryvoorzitter Jan Bruggemans. "Vernieuwend in heel brede zin: qua programma, technisch, in materiaalgebruik, structureel ... In de constructie en de structuur hebben we veel innovatieve oplossingen gezien.' In de tweede ronde bezocht de kernjury de geselecteerde projecten om tot een gewogen oordeel te kunnen komen. Het project wordt door experts nauwkeurig onderzocht en moet op alle vlakken coherent en solide zijn.

In zijn vijftienjarig bestaan is de BBA uitgegroeid tot Belgisch grootste en belangrijkste architectuurwedstrijd. Dit jaar waren er 129 inzendingen. De kernjury van de BBA bestaat uit voorzitter professor-architect Jan Bruggemans, burgerlijk ingenieur bouwkunde Laurent Ney en burgerlijk ingenieur-architect Dirk Jaspaert en zij omringden zich met diverse experts met als doel een hogere verscheidenheid en complimentariteit bij de beoordeling. De BBA worden georganiseerd door Immo-Trends, Top Bouw, De Belgische Architecten, Batibouw, de Confederatie Bouw en Bouwkroniek. Ook de andere prijzen - Cultureel Erfgoed (Trends), Design (Batibouw), Innovatie (Confederatie Bouw), Bouwkroniek-keien en de International Award - zijn die avond uitgereikt.

Vesteda is een vastgoedbeleggingsfonds met een exclusieve focus op wonen. Vesteda richt zich op de hogere huursector, die begint bij een huurprijs van EUR 600 per maand. Naast het verhuren en exploiteren, ontwikkelt Vesteda ook duurdere huurwoningen. Vesteda bezit circa 28.000 woningen in Nederland.


---