NOVA

05-03-2008

Race bij Democraten duurt voort
De Amerikaanse voorverkiezingen van afgelopen nacht hebben duidelijkheid gebracht. Althans, voor de Republikeinen. John McCain is voor die partij de presidentskandidaat. Maar bij de Democraten is de strijd nog lang niet beslist. Na elf nederlagen op een rij is Hillary Clinton erin geslaagd het tij te keren. In de grote staten Texas en Ohio versloeg ze Barack Obama. NOVA-correspondent Willem Lust doet verslag.

Lees hier het weblog van Willem Lust.

Klokkenluider Spijkers nog steeds getreiterd
De zaak-Spijkers is zonder twijfel het grootste en langstlopende klokkenluidersschandaal van Nederland. Fred Spijkers onthulde dat de landmacht gebruik maakte van ondeugdelijke landmijnen, waardoor in de jaren '80 zeven militairen om het leven kwamen. Spijkers werd door Defensie ontslagen, maar kreeg later eerherstel.

Maar uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat Spijkers nog steeds wordt getreiterd door de overheid. Eén van de conclusies van het rapport: 'De overheid heeft Spijkers het leven en de uitoefening van zijn rechten gedurende 23 jaar onmogelijk gemaakt, omdat hij onrecht aan de kaak stelde'.

Criminele jongeren niet achter tralies
In Duitsland wordt geëxperimenteerd met een nieuwe vorm van detentie voor criminele jongeren. Jongeren gaan niet achter de tralies, maar worden intensief begeleid en opgevangen in een familie. Na vijf jaar blijkt het experiment een groot succes. Hoogleraar pedagogiek Micha de Winter vindt dat we in Nederland veel van Duitsland kunnen leren.

Presentatie: Twan Huys

(Onderwerpen onder voorbehoud)

NOVA / Den Haag Vandaag
Nederland 2
Ma t/m do: 22.15-22.45
Vrijdag: 22.15-22.55
Zaterdag: 22.10-22.30
Herhaling na middernacht