European Union



Commissie geeft Philips toestemming voor geplande overname Respironics


IP/08/388

Brussel, 5 maart 2008

Concentraties: Commissie geeft Philips toestemming voor geplande overname Respironics

De Europese Commissie heeft het Nederlandse Philips toestemming gegeven voor zijn geplande overname van Respironics (VSA). Na toetsing aan de EU-concentratieverordening kwam de Commissie tot de conclusie dat de transactie de daadwerkelijke mededinging binnen de Europese Economische Ruimte (EER) (of een wezenlijk deel daarvan) niet significant zal belemmeren.

Philips produceert een breed scala elektronische producten, waaronder verlichting, huishoudelijke apparaten, consumentenelektronica en medische apparatuur. Respironics produceert medische toestellen die vooral worden gebruikt voor de behandeling van patiënten met slaap- en ademhalingsstoornissen. De producenten van de onderneming worden vooral gebruikt in zorginstellingen, ziekenhuizen, alternative care facilities (ACF's) en medische noodvoorzieningen.

Door de geplande overname zou er tussen de activiteiten van de partijen een aantal overlappingen ontstaan op de markten voor lichtboxen en fopspenen. Ook zouden er verticale banden gaan ontstaan tussen Respironics' OEM-onderdelen voor capnografen en Philips' patiëntbewakingsapparatuur en tussen Philips'
patiëntbewakingsapparatuur en Respironics' beademingsapparatuur voor in ziekenhuizen.

Lichtboxen produceren licht met de intensiteit en kwaliteit van natuurlijk daglicht en worden gebruikt bij lichttherapie, maar ook als normale verlichting. Het onderzoek van de Commissie bevestigde dat het weinig waarschijnlijk was dat de geplande overname mededingingsbezwaren zou opleveren omdat het gecombineerde marktaandeel van Philips en Respironics op geen van de nationale markten meer dan 25% zou bedragen.

Op de markten voor fopspenen waarop Philips actief is, zou de geplande overname slechts in een marginale toename van het marktaandeel van Philips resulteren. Er zou geen overlapping zijn tussen de activiteiten van de beide partijen indien de markt voor fopspenen wordt opgesplitst in afzonderlijke markten voor de detailhandelsverkoop van "normale" fopspenen en de verkoop aan ziekenhuizen van "speciale" fopspenen (bv. fopspenen voor prematuren). Philips verkoopt dit soort "speciale" fopspenen namelijk niet.

Wat mogelijke verticale relaties tussen de beide partijen aangaat, zou de geplande overname geen mededingingsbezwaren doen rijzen, gelet met name op de respectieve marktpositie van de partijen en de beschikbaarheid op de markt van een voldoende aantal alternatieven voor de producten van de partijen.

Verdere informatie over de zaak is te vinden onder: http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/cases/index/m100.html#m_5 033