Opening eerste Nederlandse RIC


Veel regio's interesse in de RIC-formule

BUNSCHOTEN, 20080229 -- Op 5 maart 2008 vindt de opening plaats van het RIC Eemland (Regionaal Innovatie Centrum). Dit is het eerste RIC in Nederland. Verschillende andere regio's in West en Midden Nederland zijn van plan volgens de RIC-formule te gaan werken. Dit initiatief sluit aan bij de landelijke ontwikkeling rond het Kennisnetwerk Veelzijdig Platteland.

Het platteland maakt momenteel revolutionaire veranderingen door. Op verschillende plekken in Nederland schieten de regionale overlegorganen als paddestoelen uit de grond. In het ene gebied heet dit de 'plattelandsacademie', elders heet het 'Werkplaats', 'Streekhuis', of 'Kennisloket' (zie: www.regionaletransitie.nl) Telkens gaat het grofweg om dezelfde formule: een regionaal knooppunt van waaruit kennis wordt gebundeld en gedeeld voor burgers, bestuurders, ondernemers en studenten.

De RIC-formule staat voor een samenwerkingsverband in de regio, tussen ondernemende figuren, gemeentes en kennisinstellingen in en vóór het gebied. Het RIC zorgt ervoor dat regionale ideeën en initiatieven omgezet worden in concrete projecten. Om de vergelijking te maken met het bedrijfsleven: Het RIC is de afdeling Research en Development van het regionale platteland.

Onder de sprekers zijn Han Wiskerke (Hoogleraar Wageningen), Jaap van Os (onderzoeker Alterra) en initiatiefnemer Jan Huijgen. Ook zal Dr. H.K. Wieringa (directeur LNV regio West) spreken over de kennisopgave voor het Veelzijdige Platteland voor de regio's in West Nederland. Het businessplan van RIC Eemland zal overhandigd worden aan wethouder Hans van Daalen van de Gemeente Amersfoort.

De RIC-formule is onderdeel van het kennisnetwerk Veelzijdig Platteland (www.veelzijdigplatteland.nl).


Start Up Event RIC Eemland
5 maart van 13.00 - 17.00

Eemlandhoeve
Bisschopsweg 5b
3752 LK Buschoten