AutoRai

GM in Genève: drie wereldpremières, zeven Europese premières, milieuvriendelijke aandrijftechnologieën

(2/15/2008)
Tijdens de 78ste Internationale Auto Salon van Genève (6-16 maart 2008) presenteert General Motors de rijke diversiteit van zijn merken, mobiliteitsconcepten en designexpertise met tal van wereld- en Europese primeurs. Bovendien blikt het GM-Forum vooruit op de mobiliteit van de toekomst met de GM HydroGen4, de vierde generatie van de brandstofceltechnologie.

GM op de 78ste Internationale Auto Salon van Genève

Chevrolet: driedeurs Aveo

Opel: Meriva Concept, nieuwe motoren voor Zafira, nieuwe Agila

Saab: wereldpremière van een nieuwe concept-car, 9-4X BioPower Concept

Cadillac: Provoq Fuel Cell Concept, CTS Coupé Concept, CTS-V, Escalade Hybrid

HUMMER: HX Concept

Corvette: ZR1 supersportwagen

In vergelijking met zijn voorgangers onderging de HydroGen4 een grondige evolutie die hem betere prestaties en een grotere duurzaamheid bracht en hem beter geschikt maakte voor dagelijks gebruik. De brandstofcel-stack van de HydroGen4 bestaat uit 440 in serie geschakelde cellen. Het hele systeem produceert een elektrisch vermogen tot 93 kW. Met de hulp van een 73 kW/100 pk sterke synchrone elektromotor acceleert de HydroGen4 in 12 seconden van 0 naar 100 km/u. De HydroGen4 heeft een tanksysteem met drie hogedruktanks met 700 bar, gemaakt van composietmateriaal in koolstofvezel. Die kunnen 4,2 kg waterstof bevatten, goed voor een actieradius van maar liefst 320 kilometer.

Overzicht van de voornaamste nieuwe modellen van elk merk:

Chevrolet: wereldpremière van de nieuwe dynamisch gelijnde driedeurs Aveo

De nieuwe driedeurs Aveo, die voor het eerst aan het publiek wordt gepresenteerd, is dit jaar hét hoogtepunt op de stand van Chevrolet Europe op de Auto Salon van Genève. Hij onderstreept de intentie van Chevrolet om zijn succesvolle gamma compacte autoâs snel uit te breiden, aangezien het nieuwe vijfdeursmodel in maart in de showrooms wordt verwacht. Beide modellen onderscheiden zich vooral door hun opvallende carrosserie, hun hoogwaardige interieur en de nieuwe, nog zuinigere benzinemotoren. De dynamisch gelijnde driedeurs Aveo wordt in juni 2008 in de Europese showrooms verwacht. Klanten kunnen kiezen uit twee benzinemotoren: een 1.2 litermotor met een vermogen van 84 pk en een 1.4 liter met 101 pk.

Een jaar geleden werd op de Auto Salon van Genève het concept âYoung? Creative? Chevrolet!â officieel voorgesteld; een pan-Europese wedstrijd voor studenten toegepaste kunst. Nu, twaalf maanden later, krijgen de bezoekers van de Auto Salon een van de vruchten van dit succesvolle initiatief te zien: de hostessen op de Chevrolet-stand dragen de outfit die de eerste prijs kreeg in de categorie mode, een van de vijf disciplines die de wedstrijd omvatte. De jurken werden ontworpen door de 20-jarige Léa Schindler, een studente aan de internationale modeschool ESMOD in het Franse Lyon.

Voor meer informatie over de wedstrijd kan men terecht op www.youngcreativechevrolet.com

Opel: MPV-offensief met Meriva Concept, nieuwe motoren voor Zafira, nieuwe Agila

De Opel-premières op de Auto Salon zetten de MPV-expertise van het merk in de schijnwerpers. De Meriva Concept blikt vooruit op hoe de zeer goed verkopende kleine MPV, die in 2003 dit segment creëerde en het sindsdien onafgebroken heeft aangevoerd, verder zou kunnen evolueren. De concept-car toont een innovatieve benadering voor een nog grotere flexibiliteit in de MPVâs van Opel. Het karakter van de Meriva Concept wordt benadrukt door designelementen die een lichte en luchtige interieursfeer creëren, zoals de U-vormige voorruit, die doorloopt tot in het dak, en de opvallende gebogen lijn van de zijruiten, die gelijk valt met de B-stijl. Deze designelementen komen ook de âfeel-goodâ-sfeer in het interieur en het praktische karakter van de concept-car ten goede.

Als referentie onder de flexibele zevenzitters is de Zafira klaar voor een nieuwe start met frisse designaccenten en een uitgebreid gamma van tien motoren. Drie nieuwe krachtbronnen (de 1.6-liter basisversie benzinemotor (85 kW/115 pk) en twee 1.7 CDTI common-rail-turbodiesels (81 kW/110 pk en 92 kW/125 pk)) tonen zich erg efficiënt.

In vergelijking met hun voorgangers bieden de nieuwe motoren tot 10 pk meer, voor betere rijprestaties, en ligt het verbruik tot vijf procent lager. Reden genoeg om de Zafira een meer zelfverzekerde uitstraling te geven, die perfect tot uiting komt in de brede chromen lat met geïntegreerd Opel-logo, slechts een van de diverse sportieve accenten. Het MPV-gamma van de Europese marktleider wordt gecompleteerd door de nieuwe Agila, die kort na de Auto Salon van Genève wordt gelanceerd.

Saab: een merk in beweging met Europese en wereldpremières

Tijdens GM's premièrenacht op 3 maart toont Saab als wereldpremière een concept-car die een nieuwe stap vormt in de uitbreiding van het gamma.

Na zijn debuut in Detroit zet de 9-4X BioPower Concept zijn eerste stappen in Europa. Hij weerspiegelt Saabs intentie om, dankzij een progressief design, milieuvriendelijke prestaties en de hypergeavanceerde XWD-aandrijving van Saab, een graantje mee te pikken in het groeiende crossover-segment.

Een van de innovatieve bagageoplossingen is een uniek skitransportsysteem, ontwikkeld in samenwerking met bergsportspecialist Salomon. De 2,0 liter-BioPower is een viercilinder turbomotor die werd geoptimaliseerd voor bio-ethanol (E85). Hij demonstreert Saabs engagement op het vlak van downsizing door 300 pk en 400 Nm te combineren met een aanzienlijk lagere CO2-uitstoot.

Cadillac: Provoq Crossover Concept, CTS Coupé Concept, CTS-V en Escalade Hybrid

Cadillac zet zijn modeloffensief voort met twee opvallende concept-cars. Ze gingen allebei in première tijdens de recente Detroit Motor Show en maken nu hun Europees debuut in Genève. Ook de productieversie van de âhigh performanceâ CTS-V sportsedan beleeft in Zwitserland zijn Europese première. De innovatieve Provoq Concept met brandstofceltechnologie verwijst naar de toekomst van luxetransport: een waterstofaangedreven cross-over. De Cadillac Provoq Concept met brandstofceltechnologie is het jongste voorbeeld van GMâs baanbrekende E-Flex-aandrijving, een combinatie van het nieuwe brandstofcelsysteem van de vijfde generatie en een lithium-ionbatterij. Met zijn gestroomlijnde carrosserie in typische Cadillac-stijl, geeft de Provoq Concept een nieuwe definitie aan luxueuze crossovers, met een onovertroffen passagiers- en bagageruimte.

Andere eigenschappen zijn het in het dak geïntegreerde zonnepaneel om accessoires aan boord (interieurverlichting, audiosysteem) aan te drijven, âbrake-by-wireâ-technologie en de lamellen in het radiatorrooster vóór. Die sluiten bij hoge snelheden om de aerodynamica te verbeteren en openen bij lage snelheden om de brandstofcellen van maximale koeling te voorzien. Net als de carrosserie is het interieur van de Provoq een geslaagde combinatie van stijl en functionaliteit. Hij biedt plaats aan vijf personen en levert het comfort, het gebruiksgemak en de infotainmentsystemen die Cadillac-klanten zoeken. Het belangrijkste is echter dat de brandstofcelaandrijving niet ten koste gaat van de passagiers- of bagageruimte.

De alom geprezen Cadillac CTS kreeg tal van onderscheidingen en kent goede verkoopcijfers. Hij behoort tot de voorhoede van het eigentijdse design. Daardoor werden de Cadillac-designers geconfronteerd met de vraag wat de volgende stap was. Hun antwoord is de Cadillac CTS Coupé Concept, die in première ging tijdens de Detroit Motor Show in 2008.

De CTS Coupé neemt de veelvuldig bejubelde designtaal âArt en Scienceâ van het merk als basis en voegt er nog wat âkunstâ en âwetenschapâ aan toe. De CTS Coupé werd expressiever, technischer en erg persoonlijk. Hij vertrekt van het sensationele design van zijn sedanvoorganger en voegt er vanaf de voorste spatborden een gloednieuwe carrosserie aan toe. De CTS Coupé Concept heeft een klassieke interieurlay-out (2+2) zonder B-stijl en is afgewerkt met een bekleding in zwart leder en microvezels. Hij is ontworpen om plaats te bieden aan een gamma motoren voor de wereldwijde luxemarkt, waaronder Cadillacs populaire rechtstreeks ingespoten 3,6 liter-V6-motor en een nieuwe 2,9 liter-turbodiesel die momenteel wordt ontwikkeld.

De productieversie van de CTS-V, die eind 2008 buiten Noord-Amerika wordt geïntroduceerd, biedt een nog sportiever weggedrag. Zijn 550 pk sterke V8-motor (SAE) levert de prestaties van een rasechte sportwagen. Maar de CTS-V blinkt niet alleen uit in vermogen, hij bezit ook een brede reeks technische en designverbeteringen, waaronder Magnetic Ride Control; een voor het eerst in de autosector gebruikte prestatietractiecontrole en de toevoeging van een nieuwe automaat met schakelpeddels.

Nog een Europese première is de Escalade Hybrid, âs werelds eerste grote luxe-SUV met brandstofbesparende hybride technologie. De Escalade Hybrid wordt aangedreven door een vernieuwend, zuinig bi-modi-hybridesysteem en levert in de stad een brandstofbesparing van ruim vijftig procent op; en dat zonder de opvallende stijl aan te tasten, de topuitrusting voor dit segment en de volle capaciteiten die van de Escalade een icoon hebben gemaakt. In de VS komt het hybridemodel in de zomer van 2008 op de markt. De beslissing over een eventuele verkoop in Europa wordt in de komende maanden genomen. De Escalade Hybrid is verkrijgbaar met 2WD en 4WD. In de stad kan de Escalade, dankzij zijn bi-modi-hybridesysteem, starten en langzaam rijden op elektriciteit alleen. Wanneer er extra vermogen nodig is, mengt het systeem het vermogen van de batterij onopgemerkt met dat van de benzinemotor. GMâs gepatenteerde bi-modi-hybridesysteem bestaat uit een geavanceerde, elektrisch variabele transmissie (EVT) en een 300 volt sterke nikkel-metaalhydridebatterij om de energie op te slaan (ESS). Deze systemen werken nauw samen met de standaard gemonteerde 6,0 liter-V8-benzinemotor van de vierde generatie met actief brandstofbeheer (AFM).

Corvette: ZR1 treedt binnen in wereld van superwagens

De Corvette is al meer dan vijftig jaar hét Amerikaanse sportwagenicoon en verwacht wordt dat de nieuwe ZR1 's werelds bekendste supersportwagens het vuur na aan de schenen zal leggen. Het hart van de Corvette ZR1 is een 6,2-liter V8-motor met 620 pk (SAE). De uitstekende verhouding gewicht/vermogen (de ZR1 weegt maar een goede 1.500 kg) draagt in sterke mate bij tot de verwachte prestatiecijfers, zoals een topsnelheid van ruim 320 km/u. Het veelvuldige gebruik van koolstofvezel (voorste spatborden, motorkap, dak) hebben het gewicht van de sportwagen tot het minimum beperkt. De snelste wagen ooit door GM gebouwd wordt tegen het einde van 2008 op de Europese markt verwacht.

HUMMER: HX Concept is extreem veelzijdige off-roader

De HUMMER HX Concept is compact, jeugdig en uitzonderlijk veelzijdig. De compromisloze terreinwagen maakt na zijn première op de Detroit Motor Show zijn Europees debuut in Genève. Zijn carrosserie kan in enkele minuten tijd worden aangepast aan de wensen van de inzittenden. Dankzij verwijderbare dakpanelen en een verwijderbaar dak aan de achterzijde, kan de HX in een handomdraai worden omgevormd tot een pick-up of cabrio. Voor nog meer frisse lucht, kunnen ook de deuren worden verwijderd, een eigenschap die bij veel doorgewinterde off-roadrijders in de smaak zal vallen. Voor een nog grotere bodemvrijheid op paden en rotsen kunnen ook de spatschermverbreders snel worden verwijderd. De concept-car heeft een E85-compatibele 3,6 liter-V6-FlexFuel-motor onder de kap.