Voorrondes 56e kampioenschap metselen in Leeuwarden en Heerhugowaard

26/02/2008 15:37

Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten (KNB)

P E R S B E R I C H T

Concept

Velp, 26 februari 2008

Op 6 en 7 maart in Leeuwarden en Heerhugowaard

REGIONALE VOORRONDES 56e NATIONALE KAMPIOENSCHAP METSELEN

Op 6 en 7 maart starten in Leeuwarden en Heerhugowaard regionale voorronden voor de 56e editie van de "Nationale Wedstrijd in het Metselen met Baksteen". In Leeuwarden gaan metselleerlingen uit de regio Friesland / Groningen aan de slag. In Heerhugowaard treden leerlingen uit de regio Noord-Holland / Flevoland tegen elkaar in het strijdperk. De wedstrijd in Leeuwarden vinden plaats bij VSPB, aan de Archimedesweg 8. De voorronde in Heerhugowaard is bij ESPEQ Opleidingsbedrijven aan de W.M. Dudokweg 66.

Aan de regionale voorronden doen landelijk 109 metsel-leerlingen mee. Allen zitten in de hoogste klassen van het Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs (VMBO), onderdeel bouwtechniek.

De eerste voorronde was op 31 januari en 1 februari bij ReVaBo Opleidingsbedrijven in Oosterbeek. Er waren 19 deelnemers. Drie kandidaten gaan door naar de nationale finale. Bij de tweede voorronde op 21 en 22 februari bij de Vereniging Vakopleiding Bouwberoepen in Almelo namen 17 metselleerlingen deel uit de regio Oost. De beste deelnemers mogen uitkomen tijdens de landelijke metselfinale half april a.s..

Metselen is topsport
Tijdens de landelijke finale metselen, half april in Harderwijk, vindt ook de Nationale Voegwedstrijd plaats, door leerlingen van de Nederlandse Stichting Praktijkopleiding Voegen (NSPV) in Boxtel. De prijzen worden, onder het motto "Metselen is topsport" deze keer uitgereikt door Yuri van Gelder, wereldkampioen ringen-turnen en WK-"Sportman van het Jaar 2005".

De metselwedstrijden zijn (sinds 1952) een initiatief van de Nederlandse baksteenindustrie. De bedrijfstak wil daarmee de instroom naar de metsel- en voegopleidingen stimuleren en een prikkel bieden voor goed vakmanschap. De Nederlandse baksteenindustrie produceert metsel- en straatbaksteen, alsmede poreuze binnenmuursteen, heeft een gezamenlijke omzet van ca. 291 miljoen euro (2006) en biedt directe werkgelegenheid aan ca. 1400 personen.

De wedstrijd wordt namens de Nederlandse baksteenindustrie georganiseerd door de brancheorganisatie KNB, in nauwe samenwerking met Fundeon, de opleidingsbedrijven in de bouw en de VMBO-opleidingen Bouwtechniek. Bijzonder is dat het finalewerkstuk van deze wedstrijden na afloop blijft bestaan. Op deze wijze is Nederland in 55 jaar verrijkt met allerhande fraaie zitelementen, keermuren, tuinmuurtjes en zonnewijzers.

Wisselprijs
De beoordeling gebeurt op een gestandaardiseerde manier. Daarbij wordt gekeken naar de wijze waarop de metselopdracht wordt uitgevoerd (van metseltechniek tot werkplekverzorging), maar ook naar het resultaat zelf. De landelijk best presterende deelnemers van de regionale voorronden komen tegen elkaar uit in de landelijke finale. Daar wordt als finalewerkstuk het kunstwerk 'Poort naar het Beekhuizerzand' gemetseld. De nationale voegwedstrijd kent geen voorronden. De kampioenen Metselen en Voegen ontvangen een wisselprijs: de Zilveren Troffel en de Zilveren Voegspijker.

Wedstrijdinformatie
Via de website www.metselwedstrijden.nl kunnen de deelnemers, familieleden, collega's, opleiders, bedrijven en andere betrokkenen het verloop en de resultaten op de voet volgen. Bezoekers zijn overigens ook bij de wedstrijden van harte welkom. Verder bevat de nieuwe website van KNB ook informatie over de historie van de kampioenschappen. De data en plaatsen van de verdere voor-rondes worden op deze site bekend gemaakt. De finale van de metselwedstrijden is van 14 april t/m 16 april 2008. Die van voegen is aansluitend, van 16 t/m 17 april 2008. De prijsuitreiking is vrijdag 18 april 2008 vanaf 13.00 uur op de wedstrijdlocatie in Harderwijk.

KNB
Het Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten (KNB), de initiatiefnemer van deze wedstrijden, is de brancheorganisatie van de Nederlandse baksteenindustrie. Lid zijn zowel de nationale bedrijven, als ook de in Nederland producerende multinationale ondernemingen. Het KNB behartigt de collectieve belangen van de leden op het gebied van milieu, energie, grondstoffen, normeringen en de bouwpraktijk. Verder draagt KNB zorg voor kennisontwikkeling en kennisoverdracht aan de beroepspraktijk (van ontwerper tot verwerker) en op alle niveaus van opleiding. In breder verband participeert KNB vanaf 1 januari 2008 in de belangenbehartiging van de keramische industrie, via koepelorganisatie VKO.