Gemeente Den Haag

Mannen winnen emancipatieprijs 'Kartini'

De Kartini-prijs, de jaarlijkse emancipatieprijs van de gemeente Den Haag is dit jaar gewonnen door de dertien vaders van de theatervoorstelling 'In de Naam van de Vaders'. Vanuit hun eigen levenservaring laten zij aan het publiek zien hoe zij zijn opgevoed door hun eigen vaders. En ook tonen zij de dilemma's waar ze voor staan in de opvoeding van hun eigen kinderen in vaak volstrekt andere omstandigheden.

Met hun verhalen hebben zij een bewustwordingsproces op gang gebracht waarbij traditionele opvattingen over wat als mannelijk en vrouwelijk wordt gezien ter discussie worden gesteld. De jury is van mening dat hiermee een wezenlijke bijdrage wordt geleverd aan de doelstelling van de Kartini-prijs. De prijs is bedoeld om het belang van een gelijkwaardige positie en participatie van mannen en vrouwen in Den Haag te benadrukken. Het is bijzonder dat deze dertien mannen het toneel opgaan om opvoedproblemen bespreekbaar te maken. Het getuigt van veel lef dat zij zo publiekelijk hun kwetsbaarheid tonen.

Eervolle vermeldingen
De hoge kwaliteit van de ingestuurde voordrachten heeft de jury dit jaar doen besluiten tot drie eervolle vermeldingen: het initiatief Mamma Rosa dat borstkanker onder migrantenvrouwen bespreekbaar maakt; Boksschool Houwaart, die naast het traditionele mannenboksen ook 'Boksen voor Dames' introduceerde en het project Moeders informeren Moeders, waarbij ervaren moeders beginnende moeders ondersteunen. De Kartini-prijs 2008 wordt op 6 maart uitgereikt door Bert van Alphen, wethouder Emancipatie.
Hij reikt de Kartini-prijs aan de dertien mannen uit tijdens de officiële start van de Haagse vrouwenweek.

Tussen 6 en 13 maart vinden veel activiteiten plaats waarbij de organisatie laat zien wat emancipatie en participatie van vrouwen inhoudt. Zo is er de vertoning van de film 'Beperkt houdbaar' van documentairemaakster Sunny Bergman. Ook is er een foto-expositie 'De wijk door de ogen van vrouwen' in bibliotheek Spoorwijk, de kansenbeurs 1001 kracht in Concordia en een theaterstuk 'Ja ik wil eigenlijk niet' in het Museon..Meer informatie over het programma van de Haagse vrouwenweek vindt u op www.importante.nl.