Gemeente Enschede

Taalontwikkeling op jonge leeftijd erg belangrijk

Feestelijke opening deeltijdschakelklas

Donderdag 6 maart zal Eric Helder, wethouder Jeugd en Onderwijs, om 10.00 uur feestelijk de eerste schakelklas op o.b.s. Glanerbrug-Zuid openen.

Een goede taalbeheersing en taalvaardigheid zijn voor kinderen belangrijke voorwaarden voor een succesvolle schoolloopbaan en vervolgens een goede uitgangspositie voor het betreden van de arbeidsmarkt. Om voor alle kinderen en goed taalbeheersing en taalvaardigheid bereikbaar te maken werken de instellingen die betrokken zijn bij de educatie van kinderen van 2 tot 12 jaar al geruime tijd nauw samen. Bij de verbetering van het taalaanbod zijn o.a. de leidsters van de peuterspeelzalen, de leerkrachten van het primair onderwijs, de directies en besturen van de instellingen, de samenwerkingsverbanden WSNS, de pedagogische centra maar ook de Gemeente en het Rijk betrokken. In Enschede werken zij er samen hard aan om projecten te realiseren waarmee het taalaanbod verrijkt kan worden.

Ook de Rijksoverheid heeft de problematiek onderkend. Het Kabinet beschouwt de taalontwikkeling bij vooral jonge kinderen als één van de hoofdspeerpunten in het beleid. Zowel het Rijk als de gemeente Enschede laat zich hierbij leiden door het uitgangspunt dat de taalontwikkeling op jonge leeftijd gestimuleerd moet worden. Door al in de voorschoolse periode extra gelegenheid tot stimulans aan te bieden, kunnen meer kinderen echt mee doen ook als ze tijdelijk achter gelopen hebben. Dat is ook de reden waarom zowel de gemeente als het Rijk hechten aan een goed ontwikkeld VVE-programmma en de start van deeltijdklassen voor jonge kinderen.

Op dit moment is de opstart van de deeltijdschakelklassen actueel. Op 11 plekken in de stad zijn of worden deeltijdschakelklassen ingericht. In deze deeltijdschakelklassen gaat in de lessen alle aandacht naar het leren van de taal. Om de kinderen extra aandacht te geven zitten in een dergelijke klas maximaal 12 kinderen. De klas is bestemd voor leerlingen uit de groepen 1 en 2 van alle scholen uit de wijk. De deeltijdschakelklas is gelokaliseerd in o.b.s. Glanerbrug-Zuid.

4 maart 2008