Nederlandse Moslim Omroep

Persbericht
Hilversum, 5 maart 2008

Ervaringsdeskundigen over vrouwenliefde en islam

Moslim en lesbisch; hoezo een probleem?

Islam en homoseksualiteit, het staat bekend als een ingewikkelde combinatie. Waar de islamitische gemeenschap de mannelijke homoseksueel nog enige bewegingsruimte laat, ondervindt de lesbische moslima vooral beperkingen. Zij blijft in het debat over homoseksualiteit onzichtbaar, haar stem wordt nauwelijks gehoord. Het NMO-radioprogramma Verkenningen onderzoekt, vooruitlopend op de honderdste Internationale Vrouwendag, hoe de lesbische moslima kan overleven zonder haar geloof of haar liefde aan de wilgen te hangen.

Dwingt de islam moslims tot veroordeling van homoseksualiteit of geven culturele factoren de doorslag? In hoeverre is acceptatie van homoseksualiteit voorbehouden aan het Westen? Hoe tolerant is die samenleving in werkelijkheid?

In deze aflevering van Verkenningen krijgt de presentator Hasan Evrengün gezelschap van cultureel antropologe Saskia Wieringa, Louiza Audi, projectleider Veilige Haven, Birgül Can, de stille lesbienne, en Saddie Choua, sociologe en maakster van de documentaire 'Mijn zus Zahra'.

Programma: Verkenningen
Uitzending: donderdag 6 maart 2008 van 22.00 tot 23.00 uur op Radio 5 Daarna blijvend beschikbaar via de website