Gerechtelijke organisatie

Geen teruggave in beslag genomen Ashera-kat

Haarlem, 6 maart 2008 - De rechtbank Haarlem heeft op 6 maart 2008 beslist op het verzoek van J.B. tot teruggave aan hem van de op 17 januari 2008 door de Douane op Schiphol in beslag genomen zogenaamde "Ashera" kat.

De rechtbank wijst het verzoek tot opheffing van het beslag af om de volgende redenen.

- De afkomst van de kat is onduidelijk. Het lijkt in elk geval niet om een gewone huiskat te gaan. Het onderzoek hiernaar is in volle gang;
- De Ashera-kat is mogelijk een kruising van een Serval, African Leopard en een domestic cat. De Serval kat is een beschermde diersoort en voor de invoer daarvan is een CITES-vergunning nodig. Het is niet duidelijk met welke katsoorten (en tot in welke generatie) de onderhavige kat is gefokt. Er bestaat dan ook twijfel of het dier wel rechtsgeldig Nederland is binnengebracht;

- Het is niet onwaarschijnlijk dat de rechter in de strafzaak tegen J.B. de Ashera-kat zal verbeurd verklaren of aan het verkeer zal onttrekken.

De rechtbank ziet ook geen geldige reden om J.B. als bewaarder van de Ashera-kat aan te wijzen. Het is niet ondenkbaar dat hij de kat aan het zicht van de autoriteiten zal onttrekken.

Bron: Rechtbank Haarlem
Datum actualiteit: 6 maart 2008 Naar boven