Gemeente Zoetermeer

Beter reageren op strafbaar gedrag jongeren

Convenant Justitieel Casusoverleg

In het Zoetermeers Zorgnetwerk (ZZoN) vindt zorgcoördinatie plaats voor jongeren met problemen op meerdere gebieden. Jongeren die met Justitie in aanraking komen, worden besproken in het Justitieel Casusoverleg-jeugd (JCO). De gemeente en het Openbaar Ministerie willen tot een betere afstemming en informatie-uitwisseling komen zodat beter nagegaan kan worden of de jongeren met politiecontacten op andere terreinen hulp of ondersteuning ontvangen. Het college van B&W heeft besloten om, als eerste stap naar betere afstemming, een convenant te ondertekenen dat gegevensuitwisseling tussen gemeente en partijen in het JCO mogelijk maakt.

Informatie uit het zorgnetwerk kan een bijdrage leveren aan de optimalisatie van de strafrechtelijke aanpak en omgekeerd. Een ander voordeel is dat er dialoog en meer inzicht in elkaars aanpak en overwegingen ontstaat. Bovendien helpt een betere afstemming de gemeente haar zorgcoördinerende taak beter uit te voeren.

Deelnemende partijen in het JCO zijn: regiokorpsen Politie Haaglanden en Hollands-Midden, Openbaar Ministerie Arrondissement Den Haag, Raad voor de Kinderbescherming Den Haag, bureaus Jeugdzorg Haaglanden en Zuid-Holland Noord en de gemeente.